Dlaczego nie można usunąć zdjęć z mojego iPada

Zwykle usunięcie zdjęcia jest bardzo łatwe. W trybie pojedynczego zdjęcia po prostu kliknij ikonę kosza w prawym górnym rogu.

Ale spójrz na poniższe zdjęcie choinki. To zdjęcie nie ma ikony kosza na śmieci. Nie ma też żadnych opcji, aby go usunąć.

Przejdźmy do widoku galerii, klikając przycisk „Wszystkie zdjęcia” w lewym górnym rogu ekranu (patrz zdjęcie powyżej). Następnie w widoku galerii kliknij ikonę „czynności” (patrz poniżej), aby wybrać zestaw zdjęć do usunięcia.

Zobaczmy teraz, czy możemy wybrać zdjęcie do usunięcia. Na poniższym zrzucie ekranu widać, że wybraliśmy trzy zdjęcia do usunięcia (jak wskazuje niebieski znacznik wyboru). W rzeczywistości podpis pokazuje „Wybrano 3 zdjęcia”.

Ale spójrz na przycisk „Usuń”. W nawiasie znajduje się cyfra 2, co oznacza, że ​​można usunąć tylko dwa z trzech zdjęć. Ponownie tego zdjęcia choinki nie można usunąć.

Dlaczego niektóre zdjęcia można usunąć, a inne nie?

Kliknęliśmy przycisk „Usuń”, aby zobaczyć, co się stanie.

Otrzymujemy komunikat o treści „Tylko elementy zaimportowane bezpośrednio do iPada można usunąć”. Nie ma więc nic złego w zdjęciu ani w iPadzie.

Nie można usunąć zdjęcia choinki, ponieważ zostało ono zsynchronizowane za pomocą iTunes. Natomiast pozostałe zdjęcia, które można usunąć, zostały zrobione bezpośrednio z samego aparatu iPada.

Ale nie chcemy tego zdjęcia na naszym iPadzie. Jak możemy się go pozbyć? Musimy użyć iTunes, aby go zsynchronizować.

1. Podłącz iPada do komputera za pomocą dostarczonego kabla.

2. iTunes powinien uruchomić się na Twoim komputerze. Jeśli nie, musisz zainstalować iTunes i uruchomić go.

3. W iTunes powinno być możliwe wybranie urządzenia iPad. Wybierz to.

4. Następnie przejdź do kategorii „Zdjęcia” na urządzeniu iPad.

5. Odznacz pole wyboru „Synchronizuj zdjęcia” (jak pokazano powyżej).

6. Gdy odznaczysz to pole, pojawi się okno dialogowe iTunes z informacją „iTunes nie będzie już synchronizować zdjęć z iPadem. Czy chcesz, aby iTunes usunął zdjęcia skopiowane wcześniej na iPada?

7. Kliknij przycisk „Usuń zdjęcia”.

8. Nie przyniesie to efektu, dopóki nie klikniesz przycisku Zastosuj u dołu ekranu w iTunes. Pamiętaj więc, aby kliknąć przycisk „Zastosuj”.

9. Po kliknięciu przycisku „Zastosuj” i pozwoleniu na synchronizację iPada. Nie powinieneś już widzieć zdjęcia w galerii zdjęć iPada.

Najnowsze posty