Jak udostępniać zdjęcia i filmy za pomocą iCloud

iCloud oferuje znacznie więcej niż rozwiązania do tworzenia kopii zapasowych i przechowywania w chmurze. Na przykład iCloud zapewnia funkcje, które sprawiają, że udostępnianie zdjęć / wideo znajomym i członkom rodziny jest przyjemnym doświadczeniem. Możesz udostępniać zdjęcia / filmy za pomocą urządzenia iOS, Mac (OS X 10.9 lub nowszy i iPhoto lub Aperture), Apple TV lub Windows PC (Windows 7 lub nowszy) oraz iCloud Control Panel 3.0 lub nowszy. Na potrzeby tego artykułu pokażemy, jak można udostępniać zdjęcia / filmy na urządzeniu z systemem iOS lub komputerze Mac. Oto jak:

Oczywiście, aby móc korzystać z tej funkcji, potrzebujesz konta iCloud. Jeśli go nie masz, możesz go łatwo założyć.

Jak włączyć tę funkcję

Na urządzeniu z systemem iOS stuknij kolejno opcje Ustawienia> iCloud> Zdjęcia i włącz opcję Udostępnianie zdjęć.

Na komputerze Mac przejdź do menu Apple ()> Preferencje systemowe, a następnie wybierz opcję iCloud, a następnie kliknij przycisk Opcje… obok iPhone'a lub Aperture. Następnie wybierz Udostępnianie zdjęć.

Zwróć uwagę, że pliki w usłudze udostępniania zdjęć iCloud nie używają miejsca w iCloud.

Jak udostępniać zdjęcia i filmy

Aby to zrobić, musisz utworzyć udostępniony strumień. Oto jak:

Na urządzeniu z systemem iOS (iPhone, iPad lub iPod touch)

1. Uruchom aplikację Zdjęcia

2. Stuknij opcję Udostępnione

3. Stuknij opcję Utwórz nowy strumień

4. Wprowadź nazwę, a następnie stuknij Dalej

5. Zaproś swoich znajomych (możesz wpisać ze swoich kontaktów lub adresu e-mail), a następnie stuknij Utwórz

Twój udostępniony strumień został utworzony, ale jest pusty. Aby dodać zdjęcia lub filmy, stuknij nowo utworzony udostępniony strumień, a następnie stuknij znak (+), aby dodać zdjęcia lub filmy.

6. Wybierz zdjęcia lub filmy do udostępnienia, a następnie stuknij Gotowe

7. Teraz musisz wprowadzić opis, a następnie dotknij Opublikuj.

Teraz wybrane pliki są udostępniane wybranym przez Ciebie osobom. Zaproszeni znajomi otrzymają wiadomość e-mail z informacją o zaproszeniu do zasubskrybowania Twojego strumienia.

Aby zmienić ustawienia strumienia, stuknij opcję Zdjęcia> Udostępnione> Twój strumień, a następnie stuknij opcję Osoby. Tutaj możesz zaprosić więcej osób. Możesz także usunąć wcześniej zaproszone osoby. Możesz włączyć lub wyłączyć funkcję, która umożliwia znajomym dodawanie zdjęć i filmów do Twojego strumienia. Możesz także zezwolić każdemu na przeglądanie Twoich udostępnionych filmów lub zdjęć w witrynie iCloud.com. Jeśli włączysz tę funkcję, zobaczysz publiczny adres URL, który możesz udostępniać innym. Odwiedzając ten adres URL na dowolnym urządzeniu i dowolnej platformie (telefon komórkowy, komputer itp.), Każdy może zobaczyć i pobrać udostępniony strumień. Twoi subskrybenci zostaną powiadomieni, gdy dodasz więcej zdjęć lub filmów do tego strumienia.

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia, gdy Twoi znajomi lubią, komentują lub dodają zdjęcia lub filmy, możesz również to włączyć.

Jeśli chcesz usunąć swój strumień, po prostu stuknij Zdjęcia> Udostępnione> Strumienie> stuknij strumień, który chcesz usunąć> Osoby, a następnie stuknij Usuń strumień zdjęć. Pamiętaj, że po usunięciu strumienia zdjęć z jednego urządzenia zostanie on usunięty ze wszystkich Twoich urządzeń.

W systemie Mac OSX za pomocą iPhoto lub Aperture

Możesz użyć iPhoto lub Aperture, aby utworzyć udostępniony strumień zdjęć. Kroki są bardzo podobne w obu programach:

1. Lauch iPhoto lub Aperture

2. Wybierz zdjęcie / wideo (lub zdjęcia / filmy) do udostępnienia

3. Kliknij przycisk udostępniania

4. Wybierz iCloud, a następnie Nowy strumień zdjęć

5. Wpisz adresy e-mail znajomych i nazwę strumienia, a następnie kliknij OK.

Teraz udostępniasz wybrane filmy / zdjęcia znajomym.

Aby zarządzać tym udostępnionym strumieniem na komputerze Mac, wybierz iCloud w iPhoto lub Aperture, a następnie kliknij w przycisk informacji. Tutaj możesz dodać / usunąć subskrybenta lub zmienić inne ustawienia. Możesz zezwolić swoim subskrybentom na dodawanie zdjęć lub filmów do Twojego strumienia. Możesz także włączyć lub wyłączyć wyświetlanie publicznych adresów URL w witrynie icloud.com.

Aby usunąć udostępniony strumień na komputerze Mac, kliknij w iCloud, a następnie wybierz steam, który chcesz usunąć, a następnie naciśnij Command-Delete. Ponownie, gdy usuniesz udostępniony strumień z komputera Mac, zostanie on również usunięty ze wszystkich innych urządzeń.

Powiązane: Informacje prywatne przechowywane na zdjęciach wykonanych na urządzeniach z systemem iOS, iPhone'ach, iPadach lub iPod touch

Najnowsze posty