Gdzie są ograniczenia w iOS 12? Znaleźliśmy to i więcej!

Zastanawiasz się, jak skonfigurować kontrolę rodzicielską na iPhonie, iPadzie lub iPodzie Touch? Chcesz zablokować lub ograniczyć dostęp do aplikacji, witryn i treści? Nie szukaj dalej niż ograniczenia!

Jeśli udostępniasz iPhone'a, iPada lub iPoda Touch swoim dzieciom lub innym członkom rodziny i znajomym, prawdopodobnie korzystasz z funkcji Ograniczenia. Ta funkcja pozwala nam przełączyć nasze urządzenia iDevices w tryb dziecięcy, w którym możemy uniemożliwić innym użytkownikom (tj. Naszym dzieciom) dokonywanie nieautoryzowanych zakupów aplikacji i muzyki, przeglądanie treści dla dorosłych lub korzystanie z określonych aplikacji. Jednak ograniczenia w iOS 12 nie są łatwe do znalezienia!

Postępuj zgodnie z tymi krótkimi wskazówkami, aby znaleźć i zaktualizować ograniczenia dotyczące iPhone'a i iPada

  • Znajdź ograniczenia w ustawieniach czasu przed ekranem
    • Otwórz Ustawienia> Czas przed ekranem  i dotknij  Ograniczenia dotyczące treści i prywatności

Co się stało z ograniczeniami w iOS 12?

Najdłużej Restrictions był częścią ogólnych ustawień naszego iDevice. Ale nie wiecej! Trochę inaczej wygląda sytuacja w iOS 12 wraz z wprowadzeniem Screen Time.

Czas przed ekranem to ustawienie, a nie aplikacja

Jedną z najbardziej zagmatwanych rzeczy w funkcji Czas przed ekranem jest to, że nie jest to aplikacja! Na ekranie głównym nie znajdziesz czasu przed ekranem. Zamiast tego Czas przed ekranem jest częścią aplikacji Ustawienia ( Ustawienia> Czas przed ekranem ).

Co to jest czas przed ekranem na iPhonie lub iPadzie?

Firma Apple zaprojektowała funkcję Czas przed ekranem, aby pomóc nam wszystkim lepiej zrozumieć sposób, w jaki korzystamy z naszych urządzeń i spędzamy na nich czas.

Czas przed ekranem tworzy szczegółowe raporty aktywności, statystyki i wykresy, które przedstawiają całkowity czas spędzony przez Ciebie (i członków rodziny) w każdej kategorii aplikacji (np. Gry, sieci społecznościowe, rozrywka, produktywność, czytanie i odniesienia, kreatywność itd.). )

Czas przed ekranem zbiera dane ze wszystkich urządzeń

Ustawienie czasu przed ekranem zapewnia dokładną migawkę korzystania z iDevice, ponieważ jest skonfigurowane na wszystkich urządzeniach zalogowanych przy użyciu tego samego Apple ID.

Jeśli więc masz iPada lub iPoda Touch i iPhone'a podłączonego do tego samego Apple ID, wszystkie statystyki są synchronizowane i aktualizowane między urządzeniami, w tym użycie aplikacji, odbiory, powiadomienia i tak dalej.

Aby zebrać wszystkie te dane, jedynym wymaganiem jest, aby na wszystkich urządzeniach działał system iOS 12 lub nowszy.

Czas przed ekranem mieści wszystkie funkcje kontroli rodzicielskiej w systemie iOS 12

W ciągu czasu przed ekranem to zakładka dotycząca kontroli zawartości i prywatności. W tej lokalizacji Apple przechowuje naszą funkcję Ograniczenia z poprzednich wersji iOS.

Aby uzyskać dostęp do tych elementów sterujących, musisz utworzyć hasło czasu przed ekranem. Po utworzeniu możesz ograniczyć działania, ustawienia i zawartość, które są dozwolone na Twoim urządzeniu.

Apple zapewnia rodzicom wiele kontroli w celu filtrowania treści lub ograniczania dostępu, więc nie spiesz się, przeglądając wszystkie funkcje iOS 12 dotyczące kontroli rodzicielskiej!

Czy otwierasz ekran po raz pierwszy? Ograniczenia konfiguracji i kontrola rodzicielska

Po pierwszym otwarciu opcji Czas przed ekranem ( Ustawienia> Czas przed ekranem> Włącz czas przed ekranem)  wybierz opcje kontroli rodzicielskiej 

Czy iDevice jest przeznaczony tylko dla Twojego dziecka? Wybierz To jest moje dziecko (urządzenie)

  1. Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby skonfigurować różne usługi czasu przed ekranem, w tym przestój, limity aplikacji oraz zawartość i prywatność
    1. Wybierz opcję Nie teraz, jeśli nie musisz konfigurować usługi lub nie jesteś gotowy, aby ją skonfigurować
  2. Utwórz hasło rodzica i pamiętaj, aby go zapisać lub zachować na wypadek, gdybyś chciał wyłączyć lub wprowadzić zmiany
    1. Jeśli zapomnisz hasła funkcji Czas przed ekranem, zapoznaj się z tym artykułem, aby uzyskać wskazówki dotyczące resetowania kodu Czas przed ekranem

Jeśli iDevice należy do Ciebie, ale zamierzasz go udostępnić, wybierz To jest mój iPhone

  1. Jeśli Twoje dziecko (lub ktoś inny) korzysta z Twojego urządzenia, dotknij Ograniczenia dotyczące treści i prywatności 
  2. Włącz ograniczenia dotyczące treści i prywatności
  3. Wybierz usługi, które chcesz zablokować
    1. Na przykład stuknij Zakupy w iTunes i App Store, aby zabronić tych zakupów i pobierania 
    2. Stuknij elementy, na które nie chcesz zezwolić (takie jak instalowanie aplikacji, usuwanie aplikacji lub zakupy w aplikacji) i wybierz Nie zezwalaj 
  4. Przejrzyj całą listę opcji i wybierz, na co zezwolić, a czego nie - wartość domyślna to Zezwalaj, więc bądź ostrożny
    1. Dostępnych jest wiele opcji dotyczących treści i prywatności, więc nie spiesz się, aby je przejrzeć
  5. Po dokonaniu wszystkich wyborów wróć do poprzedniego ekranu i wybierz opcję Użyj kodu czasu przed ekranem 
    1. Wpisz hasło, które zapamiętasz
    2. Potwierdź hasło
    3. Zapisz go lub zachowaj na później, aby wprowadzić zmiany i wyłączyć te ograniczenia
    4. Twoje ograniczenia są teraz aktywne
    5. Jeśli zapomnisz hasła funkcji Czas przed ekranem, zapoznaj się z tym artykułem, aby uzyskać wskazówki dotyczące resetowania kodu Czas przed ekranem
  6. Aby wyłączyć, ponownie stuknij opcję Ograniczenia dotyczące treści i prywatności
    1. Wprowadź swój kod czasu przed ekranem
    2. Wyłącz ograniczenia dotyczące treści i prywatności, aby odzyskać pełny dostęp do iDevice

Włącz Ograniczenia za każdym razem, gdy przekazujesz urządzenie dziecku lub komuś innemu

  • Po prostu dotknij  Ustawienia> Czas przed ekranem> Ograniczenia dotyczące treści i prywatności
  • Włącz  ograniczenia dotyczące  treści i prywatności
  • Następnie przejdź do ekranu głównego
  • Wszystkie te ograniczenia ustawione wcześniej są aktywne, dopóki nie wyłączysz ich za pomocą kodu Czas przed ekranem

Korzystasz już z czasu przed ekranem, ale musisz skonfigurować ograniczenia i kontrolę rodzicielską?

Jeśli wcześniej ustawiłeś Czas przed ekranem i nie wprowadziłeś żadnych ograniczeń, możesz dodać je w dowolnym momencie!

  • Jeśli masz hasło czasu przed ekranem
    • Stuknij opcję Ograniczenia dotyczące treści i prywatności i włącz ją
    • Wykonaj kroki 3-4 wymienione w sekcji „Jeśli iDevice należy do Ciebie”
    • Po dokonaniu wszystkich wyborów dotknij przycisku Wstecz w lewym górnym rogu, aby powrócić do głównej strony Ustawienia czasu ekranu 
    • Przejdź do ekranu głównego
    • Twoje ograniczenia są teraz aktywne. Aby je wyłączyć, postępuj zgodnie ze wskazówkami z kroku 6
  • Jeśli nie masz kodu Czas przed ekranem
    • Otwórz Ustawienia> Czas przed ekranem
    • Wykonaj wszystkie czynności wymienione w sekcji „Jeśli iDevice należy do Ciebie”

Masz plan dzielenia się rodziną?

Jeśli masz plan rodziny i jesteś organizatorem rodziny, możesz także zdalnie zarządzać urządzeniami i Czasem przed ekranem.

Przejdź do  Ustawienia> Apple ID użytkownika> Współdzielenie Rodzina>  i wybierz  Czas ekranu  w ramach podziału funkcji. 

Chcesz wyłączyć ograniczenia na swoim iPhonie, iPadzie lub iPodzie Touch?

Wyłączanie ograniczeń jest naprawdę łatwe dzięki funkcji Czas przed ekranem

  1. Wybierz kolejno opcje  Ustawienia> Czas przed ekranem
  2. Kliknij Ograniczenia dotyczące treści i prywatności
  3. W razie potrzeby wprowadź hasło funkcji Czas przed ekranem
  4. Wyłącz ograniczenia dotyczące treści i prywatności

Wyłączenie ograniczeń powoduje zapisanie poprzednich ustawień ograniczeń. Dlatego następnym razem, gdy włączysz Ograniczenia, przywołuje poprzednie decyzje dotyczące tego, na co „zezwalać”, a na co „nie zezwalać”.

Chcesz wyłączyć czas przed ekranem?

Jeśli wolisz, aby Twój iPhone, iPad lub iPod Touch nie zbierał danych o tym, jak korzystasz z urządzenia, możesz rzeczywiście wyłączyć Czas przed ekranem

  1. Wybierz kolejno opcje  Ustawienia> Czas przed ekranem
  2. Przewiń w dół, aby wyłączyć czas przed ekranem
  3. W razie potrzeby wprowadź hasło funkcji Czas przed ekranem

Wyłączenie funkcji Czas przed ekranem na urządzeniu spowoduje usunięcie całej aplikacji, strony internetowej i historii powiadomień. Po wyłączeniu funkcji Czas przed ekranem urządzenie nie zapisuje żadnych danych. Dopiero po ponownym włączeniu funkcji Czas przed ekranem zbiera on jakiekolwiek dane.

Najnowsze posty