Kompletny przewodnik po nowym portalu Apple dotyczącym prywatności danych

Apple od dawna jest awangardą w zakresie prywatności użytkowników, co jest raczej nietypowe dla branży technologicznej.

Firma zawsze zobowiązała się do ochrony prywatności i wrażliwych danych swoich użytkowników. Wśród firm technologicznych jest również bardzo przejrzysty co do gromadzonych danych.

Jeśli istnieje ruch, który jest najlepszym tego dowodem, prawdopodobnie jest to nowo uruchomiony portal firmy dotyczący danych i prywatności.

W pewnym kontekście nowy portal został stworzony zgodnie z surowymi przepisami Unii Europejskiej dotyczącymi ochrony danych RODO - które zostały uchwalone na początku tego roku. Wszystkie firmy prowadzące działalność w Europie muszą przestrzegać tych przepisów.

Inne firmy technologiczne wahały się przed obiecaniem wprowadzenia systemów zgodnych z RODO do regionów innych niż Europa. Ale nie Apple. Firma ogłosiła, że ​​uruchomi swój niedawno odnowiony portal prywatności na całym świecie.

ZWIĄZANE Z:

  • Jak wyczyścić różne historie wyszukiwania i chronić swoją prywatność na swoim iPhonie
  • Czy Twój MacBook śledzi Twoją lokalizację?
  • Oto oszustwa związane z Apple, o których musisz wiedzieć

W październiku Apple spełniło tę obietnicę. Oficjalnie uruchomiła Portal danych i prywatności w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii.

Ale czym właściwie jest ten portal? A jak z tego korzystasz? Oto wszystko, co musisz wiedzieć.

Co to jest?

Zasadniczo portal danych i prywatności to kompleksowe rozwiązanie do przeglądania, zarządzania i poprawiania danych powiązanych z Twoim kontem Apple.

Aby było jasne, portal danych i prywatności nie dodaje żadnych nowych funkcji do usług Apple.

Na przykład zawsze możesz poprosić o kopię danych, które Apple gromadzi na Twój temat. Ale wcześniej był to żmudny proces, który obejmował w szczególności kontakt ze Wsparciem Apple i oczekiwanie na odpowiedź.

Portal Data & Privacy usprawnia i upraszcza proces - a także zawiera kilka innych powiązanych narzędzi na jednej stronie internetowej.

Jak korzystać z portalu Apple Data and Privacy Portal

Uwaga: odnowiony Portal danych i prywatności jest dostępny tylko w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Nowej Zelandii i Australii w momencie pisania tego tekstu.

Na szczęście dla wszystkich użytkowników Apple korzystanie z nowego portalu firmy Data and Privacy jest dość łatwe - o co w tym chodzi.

Aby rozpocząć, kliknij ten link. Ewentualnie wpisz lub wklej adres URL privacy.apple.com do przeglądarki.

Może być konieczne potwierdzenie przy użyciu uwierzytelniania dwuskładnikowego. Ale kiedy już to zrobisz, po prostu kliknij Kontynuuj , aby przejść do głównej strony docelowej.

Z tego miejsca możesz zrobić kilka rzeczy.

Jak uzyskać swoje dane

Niewątpliwie jednym z głównych powodów, dla których wielu posiadaczy kont Apple będzie korzystać z portalu, jest sprawdzenie, jakie dane zebrał na ich temat gigant technologiczny z Cupertino.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, to niewiele - przynajmniej w porównaniu z innymi firmami technologicznymi, z którymi spotykasz się na co dzień.

Ale wciąż jest trochę danych. Oto jak to sprawdzić.

  • Kliknij  Rozpocznij w sekcji Uzyskaj kopię swoich danych .
  • Przejrzyj różne kategorie danych i wybierz te, które chcesz przejrzeć, zaznaczając pola obok nich.
  • Kliknij Kontynuuj .
  • W tym miejscu możesz ustawić preferencje, jeśli chodzi o rozmiar pobierania, od 1 do 25 GB - wygodny sposób na zarządzanie rozmiarami plików.
  • Na koniec kliknij Complete request .

Apple wyśle ​​wtedy wiadomość e-mail z powiadomieniem o żądaniu danych. Pamiętaj, że pobrane dane mają datę ważności, zwykle kilka tygodni.

Zebranie rzeczywistych danych może zająć trochę czasu - do siedmiu dni - ale Apple wyśle ​​do Ciebie dodatkową wiadomość e-mail, gdy pobieranie będzie gotowe.

Alternatywnie możesz zalogować się ponownie do portalu Data & Privacy, aby uzyskać dostęp do swoich danych. Z boku pojawi się powiadomienie informujące, że Twoje dane są gotowe.

Jak edytować swoje dane

Jeśli zauważysz, że coś jest nie tak podczas przeglądania danych, które Apple ma na Twój temat, portal Dane i prywatność oferuje łatwy sposób dostępu do narzędzi, w których możesz je poprawić.

  • Po prostu wróć do głównej strony docelowej danych i prywatności.
  • Kliknij  Rozpocznij  w sekcji  Popraw swoje dane .

Istnieją dwie kategorie danych, które można edytować: informacje o koncie Apple ID oraz transakcje i informacje Apple Store.

Apple zauważa, że ​​poprawianie danych dla pierwszego odbywa się na appleid.apple.com, podczas gdy poprawki dla drugiego można wprowadzić na stronie ustawień konta Apple Online Store.

Jak dezaktywować lub usunąć swoje konto

Portal Apple Data & Privacy zawiera również szybkie łącza do procesu dezaktywacji i usuwania konta.

Chociaż są podobne, oba procesy są w rzeczywistości zupełnie inne. Oto, czym się różnią.

  • Dezaktywacja konta to sposób na tymczasowe ograniczenie dostępu do usług i danych Apple. Nie będziesz mógł używać swojego konta do niczego, gdy jest dezaktywowane. Obejmuje to usługi Apple, takie jak iCloud lub Apple Music.
  • Usunięcie konta robi to, co jest napisane na puszce. W przeciwieństwie do niektórych platform mediów społecznościowych Apple oferuje sposób na trwałe usunięcie konta i usunięcie wszystkich powiązanych informacji i danych. Jest to oczywiście nieodwracalne.

Ponieważ są to prawdopodobnie dość niszowe procesy, nie zamierzamy ich opisywać.

Z drugiej strony, dezaktywacja lub usunięcie konta jest tak samo łatwe, jak sprawdzenie lub poprawienie danych (chociaż usunięcie konta jest nieco dłuższym procesem).

Po prostu kliknij Rozpocznij poniżej sekcji Dezaktywuj swoje konto lub Usuń swoje konto i postępuj zgodnie z instrukcjami.

Najnowsze posty