Jak wyczyścić informacje śledzenia lokalizacji z MacBooka

Informacje o śledzeniu lokalizacji na MacBooku mają swoje wady i zalety. Z jednej strony te usługi pozwalają aplikacjom i witrynom internetowym na gromadzenie i wykorzystywanie informacji na podstawie aktualnej lokalizacji Twojego komputera w celu świadczenia Ci lepszych usług, z drugiej strony te usługi mogą narazić Twoją prywatność, jeśli nie będziesz ostrożny.

Czy wiesz, czy Twój MacBook śledzi Twoje miejsce pobytu?

Czy regularnie sprawdzasz aplikacje, do których udostępniasz swoją lokalizację? Jeśli zezwalasz aplikacjom lub witrynom stron trzecich na korzystanie z Twojej bieżącej lokalizacji, podlegasz ich warunkom oraz polityce prywatności i praktykom. Wytyczne Apple dotyczące prywatności są dość rygorystyczne, a wszelkie informacje gromadzone przez Apple są traktowane zgodnie z polityką prywatności firmy.

Powiązane: Jak wyczyścić historię wyszukiwania z iPhone'a i chronić prywatność

W tym artykule przyjrzymy się różnym ustawieniom usług lokalizacyjnych dostępnych na MacBooku i wyróżnimy kilka wskazówek, które pomogą Ci lepiej zarządzać prywatnością i bezpieczeństwem.

Jak włączyć lub wyłączyć usługi lokalizacyjne na MacBooku

Dostęp do ustawień usług lokalizacyjnych na MacBooku jest prosty. Kliknij > Preferencje systemowe> Bezpieczeństwo i prywatność. Pierwsza opcja to usługi lokalizacyjne. Możesz tutaj włączać i wyłączać to ustawienie, zaznaczając / odznaczając usługi lokalizacyjne.

Jakie aplikacje mają dostęp do lokalizacji mojego MacBooka

Podczas przeglądania ustawień usług lokalizacyjnych w preferencjach prywatności i bezpieczeństwa na Macbooku zobaczysz wszystkie różne aplikacje, które mają dostęp do Twojej lokalizacji. Ponadto, jeśli istnieje aplikacja, która uzyskała dostęp do Twojej lokalizacji w ciągu ostatnich 24 godzin, zostanie wyświetlona ze wskaźnikiem.

Jak mogę wyświetlić historię lokalizacji na moim MacBooku?

Twój MacBook może śledzić wszystkie ważne lokalizacje, w których byłeś ze swoim MacBookiem. Aby znaleźć te informacje, pierwszym krokiem jest kliknięcie przycisku kłódki i wprowadzenie danych uwierzytelniających. Następnie kliknij „Szczegóły” obok „Usługi systemowe” u dołu ekranu usług lokalizacyjnych na ekranie bezpieczeństwa i prywatności.

Teraz na następnym ekranie kliknij „Szczegóły” obok znaczących lokalizacji.

Spowoduje to wyświetlenie wszystkich ważnych lokalizacji, które śledził Twój Macbook. Pokazuje miasto, datę i liczbę lokalizacji na mapie.

Kliknij, a zobaczysz również, że śledzi czas, kiedy byłeś tam również !!

To bardzo dużo informacji, które są przechwytywane podczas podróży z MacBookiem.

Według Apple 

Twoje urządzenie uczy się o ważnych lokalizacjach, aby otrzymywać lepsze sugestie na urządzeniu

Twój komputer będzie zapisywał miejsca, w których ostatnio byłeś, a także jak często i kiedy je odwiedzałeś, aby poznać miejsca, które są dla Ciebie ważne. Te dane są przesyłane od końca do końca w postaci zaszyfrowanej między urządzeniami podłączonymi do iCloud i nie będą udostępniane bez Twojej zgody. Będzie on używany do zapewniania spersonalizowanych usług, takich jak przewidywanie routingu ruchu, oraz do tworzenia lepszych wspomnień ze zdjęć.

Możesz wyczyścić te śledzone lokalizacje, jeśli chcesz, lub po prostu wyłączyć usługi lokalizacyjne na MacBooku.

Jak wyczyścić historię lokalizacji na komputerze Macbook

Teraz, gdy już wiesz, ile informacji może śledzić Twój MacBook, następnym krokiem jest wyczyszczenie tej historii, jeśli chcesz zachować ją jako prywatną. W tym celu kliknij „Wyczyść historię” na tym ekranie. Kliknij ponownie, aby potwierdzić, a cała historia lokalizacji zostanie usunięta z komputera MacBook.

Mamy nadzieję, że ta krótka wskazówka okazała się pomocna! Daj nam znać w komentarzach poniżej, jeśli masz jakieś pytania.

Udostępnij ten artykuł innym użytkownikom MacBooka, aby wiedzieli, jak mogą kontrolować informacje o śledzeniu na swoim MacBooku.

Najnowsze posty