Jak odblokować numer na iPhonie, iPadzie lub iPodzie

Nie otrzymujesz telefonów, które Twoim zdaniem powinny być? Przypadkowo zablokowałeś kogoś, a teraz zastanawiasz się, jak odblokować kogoś na swoim iPhonie? A może blokada była zamierzona, ale teraz sytuacja się uspokoiła i jesteś gotowy do ponownego odbierania połączeń. Niezależnie od powodu chcesz dziś odblokować numer na iPhonie.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​odblokowanie kogoś (numeru, adresu e-mail itp.) Na iPhonie jest naprawdę łatwe!

Po odblokowaniu kontaktu, numeru telefonu lub wiadomości e-mail przed dotarciem do telefonu iPhone, iPada lub iPoda touch wszystkie połączenia telefoniczne, FaceTime i Wiadomości wracają do normy.

Dla osób, które chcą dowiedzieć się, jak blokować numery, zapoznaj się z tym artykułem.

Więc przejdźmy do tego!

Odblokuj numer telefonu (lub adres e-mail) na swoim iPhonie

  1. Otwórz Ustawienia> Aplikacja telefonu 
    1. Możesz także otworzyć Ustawienia> Wiadomości lub Ustawienia> FaceTime
  2. Stuknij Zablokowane kontakty lub w przypadku starszego iOS, Blokowanie i identyfikacja połączeń, aby otworzyć listę zablokowanych kontaktów 
  3. Wybierz Edytuj w prawym górnym rogu i naciśnij znak minus obok numeru lub wiadomości e-mail, którą chcesz odblokować 
    1. Lub wybierz wpis i przesuń palcem w lewo na tym konkretnym numerze / e-mailu
  4. Stuknij Odblokuj 
  5. Powtórz te czynności dla każdego kontaktu, numeru lub adresu e-mail, który chcesz odblokować
  6. Naciśnij Gotowe w prawym górnym rogu, aby zapisać te zmiany

Otóż ​​to!

Możesz także odblokować osoby, znajdując ich numery lub adresy e-mail na listach ostatnich połączeń i wiadomości tekstowych

  • Wybierz przycisk informacyjny „i” 
  • Kliknij ich imię
  • Wybierz Odblokuj tego rozmówcę

Sprawdź, czy wyciszasz nieznanych rozmówców

Jeśli nie odbierasz połączeń od usługodawców i innych firm, możesz po prostu je wyciszyć.

Począwszy od iOS13, Apple dodał funkcję automatycznego wyciszania dzwoniących z numeru nieznanego lub nieznanego.

Ta funkcja ma na celu wyciszenie spamu i automatycznych połączeń telefonicznych, kierując te połączenia bezpośrednio do poczty głosowej. Wygląda jednak na to, że ta funkcja czasami blokuje połączenia, których naprawdę potrzebujemy, na przykład te z naszego gabinetu dentystycznego, lekarzy i innych usługodawców.

Jak wyłączyć automatyczne wyciszanie połączeń

  • Wybierz kolejno opcje Ustawienia> Telefon
  • Przewiń w dół i wyłącz opcję Wycisz nieznanych rozmówców

Nie widzisz żadnego zablokowanego numeru lub kontaktów?

Jeśli nie znajdziesz niczego w obszarze Blokowanie i identyfikacja połączeń lub Zablokowane w Wiadomościach i FaceTime, być może blokujesz na poziomie operatora. 

Większość operatorów telefonii komórkowej oferuje sposób blokowania numerów telefonów przychodzących.

Zwykle ta usługa jest dodatkową opłatą miesięczną, więc sprawdź najnowszy rachunek, aby upewnić się, że masz tę usługę blokowania jako dodatek.

W takim przypadku skontaktuj się z operatorem telefonii komórkowej lub odwiedź stronę obsługi konta online, aby uzyskać instrukcje dotyczące odblokowywania numerów za pośrednictwem ich systemu. Dla każdej firmy komórkowej jest inny, dlatego najlepiej jest dowiedzieć się tego u źródła.

Obecnie w Stanach Zjednoczonych Verizon oferuje bezpłatną usługę blokowania połączeń i wiadomości, która nie pojawia się na rachunku. Tymczasowo blokuje do 5 kontaktów, w tym połączenia i SMS-y na 90 dni. Po 90 dniach blokady wygasają.

Jaka jest różnica między blokowaniem operatora a blokowaniem iPhone'a?

Zablokowanie numeru z iPhone'a lub iPada powoduje odrzucenie odbierania połączeń lub wiadomości tekstowych na tym urządzeniu.

Zablokowanie kontaktu z operatorem uniemożliwia kontakt (numer telefonu, adres e-mail itp.) Z Tobą na poziomie konta. Gdy numer itp. Zostanie zablokowany na Twoim końcu przez operatora, nie powinieneś otrzymywać żadnego powiadomienia o kontakcie.

Czy zablokowani rozmówcy nadal pozostawiają wiadomości?

Ponieważ Twój iPhone odrzuca tylko zablokowane połączenia przychodzące, jest kierowany bezpośrednio do poczty głosowej.

Kiedy blokujesz kontakty za pomocą iPhone'a (używając iOS), dzwoniący mogą nadal zostawiać wiadomości głosowe - po prostu przechodzą do poczty elektronicznej bez dzwonienia. 

Kiedy blokujesz numery telefonów za pośrednictwem swojego operatora, te zablokowane połączenia są całkowicie niedozwolone. Dlatego dzwoniący nie mogą w ogóle zostawiać poczty głosowej ani dodzwonić się do Ciebie!

Co się dzieje, gdy blokuję numer na moim iPhonie? 

Gdy zablokujesz numer telefonu lub kontakt, nadal będzie on mógł zostawić wiadomość głosową, ale nie otrzymasz żadnych powiadomień. Wiadomości od zablokowanych kontaktów nie powinny być dostarczane.

Zastanawiasz się, czy zablokowane kontakty wiedzą, że je zablokowałeś?

Gdy zablokujesz kontakt za pośrednictwem iPhone'a (nie operatora), kontakt nie otrzyma powiadomienia, że ​​połączenie lub wiadomość zostały zablokowane.

Więc nie, zablokowani ludzie nie wiedzą, że ich zablokowałeś - przynajmniej na początku. Gdy zablokowana osoba dzwoni wiele razy i zauważa, że ​​zawsze od razu przechodzi do poczty głosowej, prawdopodobnie to rozwiązuje. 

Jeśli zablokujesz numer za pośrednictwem swojego operatora, zablokowane kontakty otrzymają wiadomość lub nagranie z informacją, że nie akceptujesz ich połączeń i nałożyłeś na nie ograniczenie jako właściciela konta.

Najnowsze posty