Czy zdjęcia z Twojego iPhone'a są wysyłane przez iMessage lub tekst jest rozmyty? Jak naprawić

Prawdopodobnie iPhone zapewnia swoim użytkownikom najlepsze wrażenia podczas robienia zdjęć na dowolnym urządzeniu mobilnym. Od korzystania z aplikacji aparatu fotograficznego po korzystanie z aplikacji innej firmy, takiej jak Halide, to, co możesz zrobić bez lustrzanki cyfrowej, jest szalone. Ale po zrobieniu zdjęć chcesz je wysłać i udostępnić.

Może to być przez coś takiego jak Instagram lub Facebook, a może przez iMessage. Od czasu wydania iOS 13 niektórzy ludzie twierdzą, że obrazy są niewyraźne. Jest to oczywiste i powoduje frustrację, ale jest dobry powód.

Dlaczego zdjęcia z mojego iPhone'a wysyłane przez iMessage są rozmyte?

Apple od lat zdecydowało się trzymać starych czasów i wypuszczać urządzenia o małej pojemności. Na szczęście czasy urządzeń 16 GB, a nawet 8 GB minęły, ale nadal nie ma możliwości rozszerzenia tej pamięci.

Jednak inny powód wynikał z odejścia przewoźnika od nieograniczonej ilości danych. Nowo wdrożone limity danych uniemożliwiły użytkownikom wygodne korzystanie z urządzeń zgodnie z przeznaczeniem.

Z tych powodów Apple wdrożył tryb „niskiej jakości obrazu”. Zostało to zaprojektowane, aby pomóc zaoszczędzić trochę miejsca na dysku, a jednocześnie wysłać obrazy w celu zapisania danych.

Jak naprawić rozmyte obrazy

Nawet jeśli potrzeba kilku zaktualizowanych wersji iOS, Apple zwykle daje użytkownikom sposoby rozwiązania irytujących problemów. Jest to prawdą w przypadku nowego trybu obrazu w niskiej jakości, który został wydany z niewielkimi lub żadnymi fanfarami. W rzeczywistości mógł to być jeden z tych dodatków do oprogramowania, których Apple nie ujawnił publicznie.

Wyłącz tryb obrazu niskiej jakości

Włączenie przez Apple tego trybu obrazu niskiej jakości jest niezwykle przydatne. Niezależnie od tego, czy kończy Ci się miejsce na dane, czy też przekraczasz limit danych. Ale jeśli nie masz obaw o którekolwiek z nich, oto jak możesz to wyłączyć.

  1. Otwórz aplikację Ustawienia na swoim iPhonie
  2. Przewiń w dół i dotknij Wiadomości
  3. Przewiń całą drogę na sam dół
  4. Przełącz  tryb obrazu niskiej jakości w  położenie wyłączone

Na pierwszy rzut oka Apple stwierdza: „ Gdy ta opcja jest włączona, wysyłane obrazy będą miały niższą jakość ”. Byłoby miło, gdyby użytkownicy otrzymali nieco więcej informacji, poza obawami, że coś jest nie tak z ich wiadomościami.

Po wyłączeniu tej opcji zdjęcia powinny być wysyłane i odbierane w tej samej jakości, w jakiej zostały zrobione. Ponadto nie będziesz musiał się martwić, że Twoi znajomi (lub siebie) będą irytowani zdjęciami o niskiej jakości.

Spróbuj przyciąć obraz lub zrzut ekranu

Dopóki nie odkryto opcji trybu obrazu niskiej jakości, niektórzy ludzie znaleźli inne sposoby udostępniania lepszej jakości zdjęć. Podstawową metodą było wykonanie zrzutu ekranu i przycięcie obrazu, a następnie wysłanie go do miejsca docelowego.

Oto, jak możesz wykonywać zrzuty ekranu i przycinać obrazy na iOS 13 i iPadOS:

  1. Podczas przeglądania treści, które chcesz zrobić zrzut ekranu, naciśnij przycisk zasilania i przycisk zwiększania głośności.
  2. Stuknij podgląd obrazu w lewym dolnym rogu.
  3. Na krawędziach i rogach znajdują się „haczyki”, które umożliwiają przycinanie.
  4. Przeciągnij je, aby pokazać część ekranu, którą chcesz wyświetlić.
  5. Po ustawieniu podgląd obrazu zmieni się, pokazując nowo przycięty obraz.
    • Stuknij opcję Gotowe w lewym górnym rogu, jeśli chcesz zapisać ją w Zdjęciach.
    • Jeśli chcesz udostępnić zrzut ekranu, dotknij ikony udostępniania w prawym górnym rogu.

Jeśli już zrobiłeś zrzut ekranu, ale chcesz wrócić i przyciąć go później, oto co musisz zrobić:

  1. Otwórz aplikację Zdjęcia na swoim iPhonie
  2. Znajdź zdjęcie, które chcesz przyciąć, i otwórz je.
  3. Stuknij opcję  Edytuj w prawym górnym rogu
  4. U dołu dostępne są trzy różne opcje regulacji.
  5. Stuknij ikonę po prawej stronie z kwadratem i strzałkami.
  6. Chwyć wyżej wymienione „haczyki”, aby wybrać, co ma pokazywać zrzut ekranu.
  7. Stuknij  Gotowe w prawym dolnym rogu.

Po zakończeniu zostaniesz przeniesiony z powrotem do podglądu obrazu w Zdjęciach, gdzie możesz dotknąć ikony Udostępnij, aby go wysłać. W przeciwnym razie przycięty obraz pozostanie w Zdjęciach, aby można go było później wysłać.

Wniosek

Wspaniale jest widzieć, jak Apple daje użytkownikom jeszcze większą kontrolę nad urządzeniami i ustawieniami. Jednak miło byłoby otrzymać powiadomienie, że nowa funkcja jest domyślnie włączona. Lub nawet dodatkowe wyjaśnienie, czym jest ta funkcja i jak ją włączyć / wyłączyć.

Jeśli nadal będziesz mieć problemy z rozmytymi obrazami i zrzutami ekranu, daj nam znać. W międzyczasie daj nam znać, co myślisz o nowych czujnikach aparatu iPhone'a 11 i czy zastąpiły one już Twój tradycyjny aparat DSLR.

Najnowsze posty