Czy powinieneś `` czystą instalację '' iOS na swoim iPhonie? Niektóre wady i zalety

Niektórzy ludzie przysięgają na czyste instalacje, podczas gdy inni nigdy nie zawracają sobie głowy taką instalacją. Ale do jakiego obozu wpadniesz, dobrym pomysłem jest poznanie tajników czystej instalacji.

Prawie wszystko, co ma instalowalny system operacyjny, może być „zainstalowane na czysto”, na przykład komputery Mac lub komputery PC z systemem Windows. Jak można się spodziewać, możesz również przeprowadzić czystą instalację na swoim iPhonie lub iPadzie. Ale czy powinieneś? Oto, co musisz wiedzieć o niektórych zaletach i wadach.

Co to jest czysta instalacja?

Co to jest czysta instalacja? Zasadniczo oznacza to usunięcie wszystkiego na swoim urządzeniu.

Termin „czysta instalacja” jest nieco niejasny, ponieważ może oznaczać różne rzeczy dla różnych platform.

Na przykład w systemie macOS czysta instalacja jest ogólnie uważana za instalację nowej wersji systemu operacyjnego Mac z pobranego pliku instalatora, a nie z App Store.

Ponieważ iOS i iPadOS nie mogą być instalowane przez bootowalny USB, „czysta instalacja” odnosi się ogólnie do jednego z dwóch poniższych scenariuszy.

  • Przywracanie iTunes lub twardy reset. W zależności od tego, jak to wykonasz, na ogół zainstaluje najnowszą dostępną wersję systemu iOS. Spowoduje to również usunięcie wszystkich lokalnie przechowywanych danych i aplikacji.
  • Konfigurowanie iPhone'a bez przywracania z kopii zapasowej. Jasne, możesz stracić pewne rzeczy. Ale w tym przypadku poczujesz się jak „nowy telefon”.

Korzyści z czystej instalacji iPhone'a

Nie ma lepszego sposobu na uzyskanie tego „nowego wyglądu iPhone'a” niż czysta instalacja urządzenia.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, niektórzy ludzie przysięgają na czyste instalacje, szczególnie w przypadku macOS. Raporty wskazują, że bez wcześniejszych danych użytkownika lub niepotrzebnych plików, komputer działa znacznie szybciej.

Na iOS sytuacja może wyglądać nieco inaczej. Aby było jasne, absolutnie nie ma potrzeby czystej instalacji następnej wersji iOS. Niektórzy po prostu to wolą.

Mogą to być niektóre z korzyści płynących z czystej instalacji.

  • Świeży start. Prawdopodobnie masz mnóstwo niepotrzebnych danych i aplikacji, których nigdy nie używasz. Czysta instalacja da ci pustą kartę, dzięki czemu możesz powoli dodawać tylko te aplikacje, które mają znaczenie.
  • Poprawki błędów. Jeśli wykonasz twardy reset („czysta instalacja”) na starszym urządzeniu, możesz skończyć z naprawieniem niektórych szczególnie uporczywych błędów.
  • Szybsza wydajność. Chociaż jest to czysto anegdotyczne, wiele osób uważa, że ​​„czysty” iPhone działa znacznie płynniej niż ten przywrócony z kopii zapasowej.

Ponownie, czysta instalacja nie jest w żaden sposób konieczna. Ale niektórzy użytkownicy wolą to. Zanim zaktualizujesz swoje obecne urządzenie lub zaktualizujesz je do nowego, możesz spróbować samemu.

Wady czystej instalacji iPhone'a

Dzięki iCloud nie stracisz dużo danych podczas czystej instalacji (o ile przełączniki iCloud są w porządku).

Jeśli chodzi o wady, jest prawie tylko jeden. Ale może to być przełomowe rozwiązanie, w zależności od konkretnych okoliczności.

Zasadniczo utracisz wszystkie ustawienia i dane na swoim urządzeniu. Na szczęście w nowszych wersjach iOS większość z nich można odzyskać poprzez synchronizację iCloud. Ale nadal istnieją pewne funkcje, których synchronizacja nie działa.

  • Dane zdrowotne z iOS 10 lub starszego. Jeśli używasz starszej wersji systemu iOS, Twoje dane dotyczące zdrowia nie będą dostępne podczas jazdy. Ale za chwilę przejdziemy do tego bardziej szczegółowo.
  • Ustawienia i preferencje. Twoje alarmy, ustawienia telefonu i inne małe fragmenty danych są przechowywane tylko lokalnie. Nie zostaną więc zsynchronizowane z nowym ani przywróconym urządzeniem.
  • Wszelkie zdjęcia, które nie mają kopii zapasowej. Jeśli nie korzystasz z biblioteki zdjęć iCloud, zdjęcia przechowywane na Twoim urządzeniu zostaną usunięte w trakcie procesu. Jeśli zamiast tego użyjesz My Photostream, zsynchronizowanych zostanie tylko 1000 ostatnich obrazów.
  • Dane aplikacji nie są przechowywane w iCloud. Podczas gdy wiele aplikacji umożliwia synchronizację danych z chmurą, istnieje wiele aplikacji, które przechowują tylko odpowiednie pliki lokalnie. W takim przypadku stracisz swoje postępy, notatki lub inne dane.
  • Muzyka zsynchronizowana z iTunes. Lokalne pliki multimedialne, które synchronizujesz z urządzeniem z iTunes (lub Muzyka w macOS Catalina) nie zostaną przeniesione na nowe urządzenie.
  • Ustawienia Apple Watch. Jeśli zaczniesz od zera, stracisz pewne rzeczy na swoim zegarku Apple Watch. Może to obejmować niestandardowe tarcze zegarka, układ siatki aplikacji i inne lokalne ustawienia lub preferencje.

Pamiętaj, że niektóre typy danych, takie jak Zdrowie lub Zdjęcia, będą synchronizować się na Twoich urządzeniach wolniej niż inne. Jeśli wyczyścisz instalację i nie widzisz swoich danych, nie panikuj. Po prostu daj mu kilka godzin lub dni.

A co z danymi dotyczącymi zdrowia?

Jeśli w przeszłości czytałeś artykuły wsparcia Apple, prawdopodobnie wiesz, że dane dotyczące zdrowia od dawna są jednym obszarem, który nie jest archiwizowany ani synchronizowany z iCloud. Tak nie jest już w rzeczywistości.

W systemie iOS 11 i nowszych użytkownicy faktycznie mają możliwość synchronizowania danych dotyczących zdrowia z iCloud. Ale musisz się upewnić, że jest włączony.

Po prostu przejdź do Ustawienia -> (Twój AppleID) -> iCloud i upewnij się, że przełącznik obok Zdrowia jest włączony.

Jak właściwie wyczyścić instalację

Uwaga: przed kontynuowaniem zdecydowanie zalecamy utworzenie kopii zapasowej telefonu iPhone za pośrednictwem iCloud, iTunes lub Findera. Jest to dobry pomysł na wypadek, gdyby coś poszło nie tak podczas procesu czystej instalacji lub jakiś rodzaj danych nie jest prawidłowo synchronizowany.

Teraz, gdy wiesz już wszystko o czystej instalacji iOS lub iPadOS, jak właściwie to robisz?

Można to zrobić na dwa sposoby.

Pierwszym jest podłączenie iPhone'a do komputera Mac lub PC z systemem Windows. Stamtąd możesz wykonać Przywracanie.

Preferowaną metodą jest czysta instalacja na komputerze Mac lub PC. Będziesz używać iTunes lub Findera.
  • Wyłącz Lokalizator na swoim urządzeniu. Po prostu przejdź do Ustawienia -> Twój Apple ID -> iCloud -> Znajdź mój iPhone.
  • Otwórz iTunes lub Finder,
  • Podłącz urządzenie iOS do komputera przez USB.
  • Jeśli widzisz komunikat „Ufać temu komputerowi?” na telefonie iPhone, kliknij Zaufaj.
  • Wybierz swój iPhone w iTunes lub Finderze.
  • Kliknij Przywróć iPhone'a…
  • Gdy pojawi się okno dialogowe, po prostu kliknij Przywróć.

Spowoduje to wyczyszczenie iPhone'a i ponowne zainstalowanie najnowszej dostępnej wersji iOS. Po zainstalowaniu możesz normalnie skonfigurować urządzenie (a nawet wybrać przywrócenie z kopii zapasowej).

Możesz także „czystą instalację” bezpośrednio na swoim iPhonie. To wymaga kilku dodatkowych kroków, ale możesz ręcznie wymazać iPhone'a, pobrać najnowszą wersję iOS i przywrócić dane, jeśli wybierzesz.

Możesz także wyczyścić instalację bezpośrednio na swoim urządzeniu. Po prostu uważaj na to ustawienie i wykonaj pełną kopię zapasową przed jego użyciem.
  • Przejdź do ustawień.
  • Stuknij w Ogólne.
  • Znajdź Resetuj.
  • Stuknij w Wymaż całą zawartość i ustawienia. (To nie jest odwracalne, więc upewnij się, że masz kopię zapasową).
  • Wprowadź swój identyfikator Apple ID lub kod dostępu, w zależności od tego, o co prosi.

Najnowsze posty