Masz nowy komputer Mac? Oto jak korzystać z Asystenta migracji Apple

Istnieje wiele powodów, dla których chcesz skopiować zawartość z jednego komputera Mac na inny.

Może po prostu chcesz przesłać pliki. A może masz nowy komputer Mac i chcesz przenieść swoje konto użytkownika ze starego komputera.

Na szczęście w tym drugim przypadku Apple ma wbudowany system, który umożliwia użytkownikom łatwą migrację kont użytkowników z jednego Maca na drugi. Nazywa się Asystent migracji. Oto jak go używać.

Zanim zaczniesz

Uwaga: migracja konta użytkownika przy użyciu tej metody wymaga systemu OS X Snow Leopard 10.6.8 lub nowszego. Będziesz także chciał się upewnić, że Twój stary Mac ma nazwę komputera.

Zakończenie właściwego procesu migracji różni się nieco w zależności od wybranej trasy. Ale na potrzeby tego artykułu założymy, że masz obok siebie oba komputery Mac.

ZWIĄZANE Z:

    Jeśli masz system macOS Sierra lub nowszy, po prostu umieść oba komputery Mac obok siebie i upewnij się, że Wi-Fi jest włączone. Jeśli na którymś z komputerów Mac jest uruchomiony system OS X El Capitan, będziesz chciał podłączyć oba komputery Mac do tej samej sieci Wi-Fi (lub Ethernet).

    Aby kontynuować, musisz również skonfigurować nowego Maca z co najmniej jednym użytkownikiem.

    Jak korzystać z Asystenta migracji

    • Uruchom Asystenta migracji na obu komputerach Mac. Powinien znajdować się w folderze Narzędzia w sekcji Aplikacje.
    • Kliknij Kontynuuj na obu komputerach Mac.
    • Na nowym komputerze Mac wybierz opcję Z komputera Mac, kopia zapasowa Time Machine lub dysk startowy .
    • Wybierz Kontynuuj .
    • Na starym Macu wybierz opcję przesyłania informacji na komputer Mac .
    • Na nowym Macu powinieneś zobaczyć listę „źródeł” - czyli rzeczy, z których można migrować. Wybierz komputer Mac z kontem użytkownika, które chcesz przenieść.

    W tym momencie na obu ekranach może pojawić się kod zabezpieczający. Ma to na celu ograniczenie możliwości przechwycenia danych przez złych aktorów. Po prostu upewnij się, że kod jest taki sam na obu komputerach Mac.

    • Na nowym komputerze Mac powinna pojawić się nowa lista elementów do przesłania. Po prostu wybierz elementy, które chcesz przenieść. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko powinno być zaznaczone, chyba że jest inny użytkownik, którego nie chcesz migrować.
    • Kliknij Kontynuuj . W tym momencie nastąpi proces migracji. Po prostu poczekaj - może to zająć trochę czasu.
    • Po zakończeniu sprawdź dwukrotnie, czy wszystkie dane i ustawienia są w porządku.
    • Na koniec wykonaj pełną kopię zapasową na nowym komputerze Mac.

    Kilka dodatkowych uwag

    Mimo że to cały proces migracji, nadal istnieje kilka dodatkowych rzeczy, o których warto pamiętać.

    Co się stanie, jeśli moje komputery Mac nie mogą być obok siebie?

    Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz mieć obu komputerów Mac obok siebie z włączonym Wi-Fi, istnieje alternatywa, która opiera się na Time Machine.

    Zasadniczo będziesz chciał wykonać pełną kopię zapasową na dysku Time Machine. Następnie po prostu zabierz dysk ze sobą do nowego komputera Mac i podłącz go.

    Stamtąd będziesz używać Asystenta migracji. Powyższe kroki są identyczne, z wyjątkiem tego, że nie musisz nic robić na starym komputerze Mac.

    Wybierając źródło do migracji, wybierasz określoną kopię zapasową na dysku Time Machine, gdy się pojawi.

    A co z tymi aplikacjami?

    Aplikacje można migrować w ramach procesu Asystenta migracji, ale warto pamiętać o licencjach.

    Podobnie jak w przypadku systemu iOS, oryginalne konto użytkownika, które pobrało aplikację, może „posiadać” tę aplikację. Może to być problematyczne, jeśli na jednym komputerze Mac jest wiele identyfikatorów Apple ID.

    Za każdym razem, gdy chcesz zaktualizować aplikację na nowym komputerze Mac, musisz wprowadzić identyfikator Apple ID i hasło pierwotnie pobranego pliku. Jeśli to ty, w porządku. Ale jeśli tak nie jest, może wystąpić problem.

    Usuwanie konta użytkownika na starym Macu

    Ale co, jeśli oddajesz swojego starego Maca lub po prostu konfigurujesz go jako komputer „rodzinny”? W takich przypadkach zechcesz usunąć konto użytkownika, przez które przeszedłeś migrację.

    Po prostu upewnij się, że jesteś zalogowany na konto administratora, zanim przejdziesz dalej.

    • Na starym komputerze Mac otwórz Preferencje systemowe.
    • Kliknij Użytkownicy i grupy.
    • Kliknij kłódkę w lewym dolnym rogu i wprowadź hasło.
    • Wybierz zmigrowane konto.
    • Kliknij ikonę - na dole.
    • Powinien pojawić się nowy monit. Wybierz opcję, która jest dla Ciebie najbardziej sensowna (więcej na ten temat poniżej)
    • Kliknij Usuń użytkownika.

    Jeśli nie masz pewności, którą opcję usuwania wybrać, oto, co musisz o nich wiedzieć.

    1. Zapisanie folderu domowego na obrazie dysku usuwa konto użytkownika i katalog domowy, ale zapisuje zawartość w folderze Usunięci użytkownicy.
    2. Nie zmieniaj folderu domowego usuwa informacje o koncie użytkownika, ale pozostawia nienaruszone pliki użytkownika.
    3. Usuń folder domowy usuwa informacje systemowe i pliki.

    Mamy nadzieję, że ten artykuł okazał się pomocny. Daj nam znać, jeśli masz jakieś pytania, korzystając z poniższych komentarzy.

    Najnowsze posty