Zrozumienie funkcji Nie przeszkadzać na Twoim iPhonie

Funkcja Nie przeszkadzać w iOS jest jedną z najczęściej używanych funkcji, ale może prowadzić do drugorzędnych problemów, jeśli nie wiesz o ustawieniach. Przez lata widzieliśmy wielu użytkowników sfrustrowanych, gdy ich połączenie przychodzące trafiało bezpośrednio do ich poczty głosowej i nie zdawali sobie sprawy, że włączyli funkcję nie przeszkadzać na swoim iPhonie.

Podstawowym założeniem funkcji Nie przeszkadzać jest to, że możesz wyciszyć połączenia, alerty i powiadomienia, które otrzymujesz, gdy urządzenie jest zablokowane. Innymi słowy, jeśli chcesz poświęcić trochę czasu dla siebie z dala od zgiełku, to ustawienie jest przydatne. Nie jest fajnie być zawsze online. Nie martw się, ponieważ będziesz miał szansę nadrobić zaległości, gdy będziesz gotowy. Niczego nie przegapisz. Twój iPhone zbiera wszystkie alerty, podczas gdy telefon pozostaje ciemny i cichy.

Konfigurowanie trybu Nie przeszkadzać

Zacznij od dotknięcia Ustawień iPhone'a i wybierz ustawienie Nie przeszkadzać. Możesz włączyć ten tryb, ustawiając przełącznik ręczny w pozycji „ON”. Otóż ​​to. Jeśli miałbyś zaplanować dla siebie określony czas przestoju, opcja zaplanowana jest przydatna. Przesuń go do pozycji ON i możesz ustawić okno, w którym Twój iPhone zostanie przełączony w tryb Nie przeszkadzać.

Opcję Czas planowania dla tej funkcji można zobaczyć poniżej.

Co się stanie, jeśli wystąpi nagły wypadek, a Twoja rodzina próbuje Cię złapać. Projektanci iOS również to przemyśleli. Stuknij w Zezwalaj na połączenia od, a następnie możesz wybrać, od kogo lub od której grupy kontaktów będziesz zezwalać na połączenia, gdy Twój iPhone jest w trybie Nie przeszkadzać.

Ponadto istnieje inna opcja, która ułatwia skontaktowanie się z tobą w nagłych wypadkach. To jest ustawienie „Połączenia powtarzane” . Po włączeniu umożliwia to drugie połączenie od tej samej osoby w ciągu trzech minut od pierwszego połączenia.

Czy odbiorca otrzymuje wiadomości?

Pamiętaj, że ta funkcja działa tylko wtedy, gdy Twój iPhone jest zablokowany lub w trybie uśpienia. Kilku użytkowników pyta, czy odbiorca kiedykolwiek otrzyma wiadomości, jeśli urządzenie jest w trybie DND. Odbiorca otrzymuje wszystkie wiadomości, ale na jego iPhonie nie ma żadnych alertów. Wszystkie wiadomości wysyłane, gdy urządzenie jest w trybie DND, są dostępne i można uzyskać do nich dostęp, gdy tylko obudzi urządzenie.

Gdy użytkownik obróci swoje urządzenie, w wiadomościach będzie widoczny symbol półksiężyca po lewej stronie wiadomości. Po wyłączeniu funkcji DND ten symbol znika. Jest to również przypomnienie, że Twój iPhone ma włączoną funkcję DND i jeśli włączyłeś ją za pomocą ustawień ręcznych, możesz wrócić do ustawień i ją wyłączyć.

Nieotrzymanie powiadomienia dla konkretnego użytkownika

Co ciekawe, jeśli okaże się, że Twój iPhone nie jest w trybie DND, ale nie wyświetla alertów, gdy otrzymujesz wiadomości od niektórych określonych kontaktów, będziesz musiał sprawdzić wiadomości od tych kontaktów. Na ekranie wiadomości dotknij Szczegóły w prawym rogu i upewnij się, że nie włączyłeś DND dla tej rozmowy z tym konkretnym kontaktem.

Mamy nadzieję, że ten post posłuży jako krótki przewodnik po tej sprytnej funkcji Apple. Daj nam znać w komentarzach, jeśli masz jakiekolwiek problemy związane z ustawieniem Nie przeszkadzać.

Najnowsze posty