Jak dokładnie wymazać stary iPhone w celu wymiany lub sprzedaży

Wymiana lub sprzedaż starego iPhone'a może pomóc zrównoważyć koszt nowego urządzenia. Ale zanim to zrobisz, będziesz chciał wymazać swoje stare urządzenie.

Wymazanie starego iPhone'a wydaje się dość proste - i tak jest. Jest jednak kilka dodatkowych kroków, które możesz i powinieneś podjąć, aby upewnić się, że wszystko zostało faktycznie usunięte ze starego iPhone'a i bezpiecznie przeniesione na nowe urządzenie.

Związane z:

    Zanim zaczniesz

    Jeśli to możliwe, zalecamy skonfigurowanie nowego urządzenia przed wymazaniem starego.

    Przed rozpoczęciem procesu kasowania rzeczywiście stary iPhone, jest wysoce zalecane, aby konfiguracji nowego urządzenia pierwszy .

    Może to zaoszczędzić wiele kłopotów, jeśli nowe urządzenie jest wadliwe lub w jakiś sposób zepsute. Przynajmniej będziesz mieć działającego iPhone'a ze wszystkimi swoimi danymi, jeśli powstrzymasz się od ich wcześniejszego usunięcia.

    Jest to również świetny sposób, aby dokładnie sprawdzić, czy wszystkie ustawienia, preferencje, aplikacje i dane zostały pomyślnie przesłane, zanim zostaną potencjalnie utracone.

    Oczywiście nie zawsze jest to możliwe - w zależności od konkretnej metody wymiany lub sprzedaży.

    Z tego powodu zalecamy wybór metod wymiany, które pozwolą na jednoczesne posiadanie obu urządzeń podczas procesu konfiguracji.

    Utwórz kopię zapasową swojego iPhone'a

    Po pierwsze: wykonaj kopię zapasową urządzenia. To najlepsza praktyka w każdej sytuacji - niezależnie od tego, czy pobierasz nową aktualizację oprogramowania, czy wybierasz się na spływ kajakowy.

    Możesz łatwo utworzyć kopię zapasową iOS, korzystając z wbudowanej funkcji kopii zapasowej iCloud. Alternatywnie możesz również utworzyć zaszyfrowaną kopię zapasową, która będzie mogła zapisać bardziej poufne informacje, takie jak dane dotyczące zdrowia.

    Tak naprawdę nie ma znaczenia, jaką metodę wybierzesz, o ile utworzysz kopię zapasową urządzenia przed przejściem do dodatkowych kroków.

    Po utworzeniu kopii zapasowej starego urządzenia zalecamy skonfigurowanie nowego iPhone'a z kopii zapasowej, zanim przejdziesz do dalszej części artykułu.

    Przełącz swoje aplikacje Authenticator

    Zapominanie o przełączeniu aplikacji uwierzytelniających innych firm na nowy telefon jest dość powszechne. Ale bez wątpienia ból głowy, jeśli zapomnisz.

    Jednym z najważniejszych, ale przeoczonych kroków jest przeniesienie aplikacji uwierzytelniających innych firm na nowy iPhone przed usunięciem starego.

    Popularne platformy uwierzytelniania dwuskładnikowego, takie jak Google Authenticator, są podłączone do telefonu, z którym został skonfigurowany. Z tego powodu wymazanie urządzenia przed przeniesieniem może spowodować problemy z dostępem do kont.

    Dokładna metoda będzie się różnić w zależności od używanej platformy uwierzytelniającej. Przeniesienie uwierzytelniacza Google obejmuje na przykład zeskanowanie kodu QR na komputerze i przełączenie telefonów.

    Pamiętaj, aby zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi Twojej platformy. Najważniejszą rzeczą jest, aby pamiętać, aby to zrobić przed przejściem dalej.

    Rozparuj zegarek Apple Watch

    Rozparowanie zegarka Apple Watch przed zresetowaniem to dobry pomysł.

    Masz Apple Watch? Przed wymazaniem warto rozparować go z iPhonem.

    • Upewnij się, że Twój iPhone i Apple Watch znajdują się w bliskiej odległości.
    • Otwórz aplikację Watch na swoim iPhonie.
    • Stuknij w Mój zegarek.
    • Wybierz zegarek Apple Watch, który chcesz rozparować, a następnie stuknij ikonę „I”.
    • Stuknij Rozłącz parę Apple Watch.

    Będziesz musiał ponownie dotknąć, aby potwierdzić. Będziesz także musiał wprowadzić swój identyfikator Apple ID i hasło, aby wyłączyć blokadę aktywacji.

    Wyloguj się z usług

    Wymazanie iPhone'a i dezaktywacja Find My iPhone teoretycznie wylogowuje Cię z usług Apple. Jednak sprawy mogą się nie udać.

    Z tego powodu prawdopodobnie rozsądnie jest ręcznie wylogować się z upieczonych usług Apple przed kontynuowaniem.

    • Otwórz aplikację Ustawienia na swoim iPhonie.
    • Stuknij kartę Apple ID ze swoim imieniem i nazwiskiem u góry.
    • Przewiń do samego końca i dotknij Wyloguj się.
    • Na koniec wprowadź swój Apple ID i hasło, a następnie dotknij Wyłącz.

    Spowoduje to wylogowanie z iCloud, Find My iPhone i różnych usług iTunes.

    Warto zauważyć, że nie jest konieczne ręczne usuwanie lub wylogowywanie się z aplikacji lub usług innych firm.

    Zadania domowe

    W tym momencie należy wykonać kopię zapasową danych i przenieść wszystkie odpowiednie usługi na nowe urządzenie.

    Chociaż niekoniecznie jest to wymagany krok, dobrym pomysłem jest przejrzenie ustawień i preferencji na obu urządzeniach, aby upewnić się, że wszystko zostało pomyślnie przesłane.

    Oto kilka pomysłów:

    • Zapewnienie, że Twoje dane zdrowotne znajdują się na Twoim nowym iPhonie.
    • Upewnij się, że alarmy i pora snu są prawidłowo ustawione na nowym urządzeniu.
    • Przeglądanie i upewnianie się, że lokalnie przechowywane zdjęcia i notatki zostały przeniesione na nowe urządzenie.
    • Jeśli chcesz zachować wiadomości tekstowe SMS, sprawdź, czy one również są przesyłane.

    Na koniec wymaż swój stary iPhone

    Gdy masz absolutną pewność, że wszystkie aplikacje i dane są w porządku, możesz faktycznie usunąć stary iPhone.

    Uwaga: nie wykonuj tych czynności na swoim nowym iPhonie, tylko na starym. Nie chcesz wymazać całej pracy, którą właśnie wykonałeś.

    Teraz, gdy cała kopia zapasowa została wykonana, możesz faktycznie usunąć iPhone'a i przywrócić go do domyślnych ustawień fabrycznych. (Spowoduje to również usunięcie wszystkich profili eSIM na starym urządzeniu, tylko do Twojej wiadomości).

    • Odblokuj swojego starego iPhone'a.
    • Uruchom aplikację Ustawienia na starym iPhonie.
    • Przewiń w dół i dotknij Resetuj.
    • Stuknij opcję Wymaż całą zawartość i ustawienia. (Ponownie, nie dotykaj tego na swoim nowym iPhonie).
    • Wprowadź hasło swojego iPhone'a, jeśli zostanie wyświetlony monit.
    • Teraz wprowadź swój Apple ID i hasło, aby usunąć iPhone'a z konta.

    Jeśli szczególnie martwisz się o bezpieczeństwo swoich informacji, możesz skonfigurować swoje stare urządzenie jako nowy iPhone, pominąć wszystkie monity logowania i dokładnie sprawdzić, czy wszystkie dane zostały poprawnie usunięte.

    Jednym ze sposobów jest sprawdzenie pamięci iPhone'a i upewnienie się, że jest puste. Możesz to zrobić w Ustawienia -> Ogólne -> Pamięć iPhone'a.

    Po wymazaniu i przywróceniu iPhone'a możesz go wymienić.

    Najnowsze posty