Tajemnicze lub nieznane wykorzystanie danych iPhone'a; Jak ograniczyć transfer danych

Niektórzy użytkownicy zgłaszają znaczne wykorzystanie danych z powodu nieznanych przyczyn lub pozornie nadmiernego wykorzystania podczas wykonywania zadań, takich jak sprawdzanie poczty e-mail (jeden użytkownik zgłasza przesłanie więcej niż 1 MB danych, nawet jeśli nie otrzymuje nowych wiadomości).

Wielu użytkowników zgłasza niewytłumaczalne, masowe transfery danych w środku nocy, kiedy telefon nie jest używany, a funkcja Push i automatyczne sprawdzanie poczty są wyłączone. Co ciekawe, kilku użytkowników zgłosiło, że transfer danych następuje o 2:30 rano czasu wschodniego (11:30 czasu PST) - nawet przy włączonym Wi-Fi (wydaje się, że iPhone może w niektórych przypadkach dezaktywować Wi-Fi w trybie czuwania, aby oszczędzać energię) ).

Aby monitorować wykorzystanie danych w telefonie iPhone, przejdź do opcji Ustawienia> Ogólne> Użycie. Jeśli korzystasz z usługi AT&T, możesz również sprawdzić miesięczne zużycie, wybierając numer * 3282 # i naciskając klawisz połączenia, lub pobrać bezpłatną aplikację AT&T myWireless, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje.

Poprawki

Wyłącz dane komórkowe Oczywistą, ale skuteczną metodą uniknięcia niechcianego wykorzystania danych jest po prostu wyłączanie danych komórkowych, gdy telefon nie jest używany. Aby to zrobić, przejdź do Ustawień> Ogólne> Sieć i wyłącz funkcję przesuwania danych komórkowych. Niektórzy użytkownicy uważają, że szczególnie przydatne jest wyłączenie tego ustawienia na noc.

Wyłącz 3G Jako mniej drastyczne rozwiązanie, niektórzy użytkownicy zgłaszali, że zwykłe wyłączenie 3G (przełączenie tylko na EDGE) powoduje wyeliminowanie tajemniczo dużych transferów danych. Aby to zrobić, przejdź do opcji Ustawienia> Sieć i przesuń suwak Włącz 3G, aby wyłączyć.

Usuń, a następnie ponownie załóż konto e-mail Niektórzy użytkownicy zgłaszali, że usunięcie, a następnie ponowne założenie niektórych kont e-mail może spowodować radykalne zmniejszenie wykorzystania danych. Aby to zrobić, przejdź do opcji Ustawienia> Poczta, kontakty i kalendarze i wybierz żądane konto, a następnie naciśnij czerwony przycisk usuwania. Następnie naciśnij przycisk „Dodaj konto” i ponownie wprowadź informacje o koncie.

Resetuj ostrzeżenia Spekulacje utrzymują, że niektóre przypadki tego problemu mogą być spowodowane przekazaniem informacji diagnostycznych lub innych. Spróbuj zresetować ostrzeżenia zgodnie z opisem w tym artykule z bazy wiedzy Apple lub zrezygnuj z gromadzenia danych iAds dla reklam kierowanych i sprawdź, czy użycie danych jest ograniczone.

Najnowsze posty