Czy Twój iPhone ciągle odinstalowuje aplikacje? Jak zatrzymać automatyczne rozładowywanie

Jeśli dopiero zaczynasz korzystać z iOS 11, być może zauważyłeś, że niektóre aplikacje są „usuwane” losowo lub nawet same odinstalowują się. Konsekwentna ponowna instalacja aplikacji może być frustrująca. Ale możesz mieć pewność, że Twój iOS faktycznie działa zgodnie z przeznaczeniem.

To funkcja, a nie błąd. W rzeczywistości Twoje aplikacje nie są tak naprawdę „usuwane” - są rozładowywane. Ta funkcja nazywa się Odciąż nieużywane aplikacje i można ją bardzo łatwo wyłączyć (lub ponownie włączyć).

Co to za ustawienie?

Zasadniczo Odciążanie nieużywanych aplikacji to funkcja, która została wprowadzona w systemie iOS 11 jako łatwy sposób na zapisywanie i optymalizowanie pamięci masowej przez użytkowników.

Ta funkcja automatycznie „odciąża” aplikacje, których nie używasz lub których używasz bardzo rzadko, gdy brakuje Ci miejsca. Te aplikacje pozostaną na ekranie głównym, ale ikony będą wyszarzone, a obok nich będzie małe logo chmury.

W przeciwieństwie do zwykłego usuwania aplikacji, rozładowanie aplikacji w rzeczywistości zapisuje dokumenty aplikacji i dane aplikacji lokalnie na Twoim urządzeniu.

Przed iOS 11 jedyną opcją oszczędzania pamięci było faktyczne usunięcie aplikacji (co spowodowało również usunięcie dokumentów i danych aplikacji).

Innymi słowy, możesz oszczędzać miejsce bez utraty danych aplikacji. Po ponownym zainstalowaniu odciążonej aplikacji dane zostaną automatycznie przywrócone.

Zasadniczo to tak, jakbyś nigdy nie usuwał aplikacji.

Jak wyłączyć odciążanie aplikacji (i innych opcji)

Chociaż jest to funkcja, sądząc po niektórych postach na forach wsparcia Apple, niektórzy użytkownicy woleliby ją wyłączyć.

Odciążanie nieużywanych aplikacji jest domyślnie włączone. Ewentualnie użytkownicy mogli włączyć to nieumyślnie lub po prostu przetestować i zdecydować, że im się to nie podoba.

Niezależnie od przypadku, oto jak wyłączyć tę funkcję.

Uwaga: w  rzeczywistości istnieją dwa sposoby uzyskania dostępu do tej funkcji. Jest przełącznik zarówno w pamięci iPhone'a, jak iw sekcjach ustawień iTunes i App Store. Jedynym sposobem wyłączenia tej funkcji jest jednak iTunes i App Store.

  • Otwórz aplikację Ustawienia
  • Stuknij w iTunes i App Store
  • Obok przełącznika powinieneś zobaczyć Odładuj nieużywane aplikacje
  • Jeśli przełącznik jest zielony, jest włączony. Stuknij w to, aby go wyłączyć

Jeśli kiedykolwiek zdecydujesz, że chcesz ponownie włączyć tę funkcję, po prostu wykonaj powyższe kroki i dotknij opcji Odładuj nieużywane aplikacje, aby ją włączyć.

Jak osobno odładowywać aplikacje na swoim iPhonie

Możesz mieć możliwość odciążania aplikacji zamiast ich usuwania, ale nie chcesz, aby system iOS robił to automatycznie.

Na szczęście nadal możesz odciążyć aplikacje indywidualnie, nawet jeśli ustawienie automatyczne jest wyłączone. Oto jak.

  • Otwórz ustawienia
  • Stuknij w Ogólne
  • Stuknij w iPhone Storage
  • Stuknij aplikację, którą chcesz odciążyć
  • W następnym menu powinna pojawić się opcja odciążania aplikacji . Stuknij w to
  • Stuknij ponownie w Offload App, aby potwierdzić

Podobnie jak w przypadku ustawienia automatycznego, indywidualne odciążanie aplikacji spowoduje zapisanie dokumentów i danych aplikacji na Twoim urządzeniu. W ten sposób, gdy zdecydujesz się ponownie zainstalować aplikację, bezproblemowo przywróci te dane.

Jak ponownie zainstalować zwolnione aplikacje

Oczywiście wyłączenie tej funkcji spowoduje ponowne zainstalowanie aplikacji i zapobiegnie ich automatycznemu rozładowywaniu w przyszłości.

Jeśli chcesz nadal korzystać z tej funkcji, ale potrzebujesz dostępu do indywidualnej odciążonej aplikacji, możesz przejść do Ustawienia -> Ogólne -> Pamięć iPhone'a.  Stuknij aplikację, a następnie stuknij opcję Zainstaluj ponownie aplikację .

Alternatywnie możesz po prostu dotknąć jego ikony, aby zainstalować ją ponownie

Inne sprawy

Z drugiej strony mogą wystąpić problemy z odciążaniem nieużywanych aplikacji.

Mianowicie, niektórzy użytkownicy zgłaszają, że ich dane aplikacji są faktycznie usuwane, gdy aplikacja jest rozładowywana. Nie możemy niezależnie potwierdzić każdego przypadku, ale zdecydowanie nie jest to sposób, w jaki powinno działać odciążanie.

Może to być błąd w konkretnym przypadku systemu iOS 11+ lub problem z pojedynczą aplikacją. Na szczęście utrata danych aplikacji podczas wyładowywania aplikacji  nie wydaje się być powszechna. Innymi słowy, może to być po prostu odosobniony lub sporadyczny incydent.

Z drugiej strony, jeśli Twój iPhone faktycznie usuwa aplikacje, prawdopodobnie jest inny błąd lub problem z telefonem. Zalecamy wykonanie twardego restartu, wykonanie kopii zapasowej i przywrócenie ustawień fabrycznych iPhone'a lub bezpośredni kontakt ze wsparciem Apple.

Najnowsze posty