Kompletny przewodnik dotyczący wyłączania lub wyrejestrowywania iMessage (i FaceTime)

Jeśli używasz iPhone'a, prawdopodobnie zauważyłeś, że niektóre teksty w Wiadomościach są niebieskie, a inne są zielone. 

Prawdopodobnie wiesz nawet, co to oznacza. Ale jeśli tego nie zrobisz, krótka odpowiedź jest taka, że ​​niebieskie teksty to iMessage, a zielone teksty to standardowe wiadomości tekstowe SMS lub MMS.

Jaka jest różnica między SMS-em a iMessage?

Wiadomości iMessage i standardowe wiadomości tekstowe opierają się na zasadniczo różnych technologiach, mimo że wyglądają i działają dość podobnie.

Zasadniczo iMessages działają tylko wtedy, gdy są wysyłane z urządzenia Apple do innego urządzenia Apple. Ale mają kilka zalet. Są szybsze, ma mnóstwo ekskluzywnych funkcji i naklejek i można je wysyłać przez Wi-Fi - dzięki czemu można uniknąć opłat za przesyłanie danych lub tekstu przewoźnika.

Apple wykrywa wysyłanie tekstu między urządzeniami iOS i automatycznie wysyła iMessage zamiast standardowego SMS-a lub MMS-a.

Dlaczego chciałbym wyłączyć iMessage?

Wiadomości iMessages są zazwyczaj najlepszą opcją podczas wysyłania i odbierania SMS-ów z urządzeń z systemem iOS, ale istnieje wiele powodów, dla których warto je czasami wyłączać.

Technologia jest dostępna wyłącznie na platformie iOS, co oznacza, że ​​możesz napotkać problemy, jeśli nagle przełączysz się na Androida.

Możesz nawet przegapić wiadomości tekstowe, jeśli Apple omyłkowo wyśle ​​iMessage na nowe urządzenie z Androidem, zamiast standardowego SMS-a.

Z drugiej strony możesz po prostu pożyczyć iPada znajomemu lub członkowi rodziny i wolisz nie pozostawiać im możliwości wysyłania wiadomości do wszystkich kontaktów iMessage.

Warto zauważyć, że istnieją podobne powody, aby wyłączyć FaceTime, więc omówimy to również w tym artykule.

Odłączanie danych kontaktowych

Jeśli po prostu pozwalasz znajomemu używać iPada lub nie chcesz, aby ludzie mogli dzwonić na Twój numer telefonu przez FaceTime, jest to dobre rozwiązanie nietrwałe.

Z drugiej strony, jeśli dokonujesz bardziej trwałego przejścia na urządzenie z Androidem lub inne urządzenie inne niż iOS, będziesz chciał pominąć te kroki i przejść do następnej sekcji.

Tak czy inaczej, są to po prostu sposób „wylogowania” zarówno z iMessage, jak i FaceTime. Możesz łatwo zalogować się ponownie za pomocą swojego Apple ID, gdy będziesz gotowy, aby ponownie rozpocząć wysyłanie iMessages.

iMessage

  • Otwórz ustawienia.
  • Przejdź do i dotknij Wiadomości .
  • Stuknij w Wyślij i odbierz .
  • Stuknij opcję Apple ID u góry menu.
  • Pojawi się nowe wyskakujące okienko. Stąd dotknij Wyloguj się .

FaceTime

  • Otwórz ustawienia.
  • Przejdź do FaceTime i dotknij go .
  • Stuknij swój Apple ID .
  • Pojawi się nowe wyskakujące okienko. Stąd dotknij Wyloguj się .

Jak wyłączyć iMessage (i FaceTime)

Ten krok służy do wyłączania iMessages po przełączeniu się na niekompatybilne urządzenie. To trochę bardziej trwałe rozwiązanie, chociaż jest odwracalne, jeśli zdecydujesz się wrócić do iPhone'a.

Uwaga: jeśli przełączasz się na urządzenie z Androidem lub inne urządzenie inne niż iOS, przed przełączeniem wykonaj te czynności. W rzeczywistości najlepiej wykonać te czynności kilka dni wcześniej, aby dać serwerom Apple czas na nadrobienie zaległości.

  • Otwórz ustawienia.
  • Znajdź i stuknij w Wiadomości .
  • Stuknij przełącznik obok iMessage, aby go wyłączyć (będzie wyszarzony po wyłączeniu).
  • Teraz dotknij Ustawienia, aby wrócić do menu głównego.
  • Stuknij w FaceTime .
  • Następnie dotknij przełącznika obok FaceTime, aby wyłączyć tę funkcję.

Stąd po prostu zacznij wysyłać wiadomości do kontaktów posiadających iPhone'a. Powinny pojawić się jako zielone bąbelki z wiadomościami, jeśli wszyscy wyszli dobrze.

ZWIĄZANE Z

  • iMessage nie działa z iOS 12, sugerowane wskazówki
  • Problemy z FaceTime w iOS 12, jak to naprawić
  • Wystąpił błąd podczas aktywacji FaceTime / wiadomości na komputerze Mac. Oto prawdziwa poprawka

Co się stanie, jeśli nie mam już swojego iPhone'a?

Jeśli już rozdałeś, sprzedałeś lub poddałeś recyklingowi swojego iPhone'a, nie masz szczęścia. Nadal możesz skontaktować się z Apple i poprosić ich o wyłączenie iMessage bez iPhone'a.

Podobnie, jeśli wykonałeś powyższe kroki, ale nie otrzymujesz wiadomości od znajomych posiadających iPhone'a, poniższa metoda może pomóc.

  • Kliknij ten link. To witryna pomocy technicznej Apple do samodzielnego rozwiązywania problemów.
  • Przewiń w dół, aż zobaczysz Nie masz już swojego iPhone'a?
  • Wpisz numer telefonu, który chcesz wyrejestrować z iMessage.
  • Kliknij Wyślij kod .
  • Na smartfonie poszukaj tekstu i wprowadź w nim kod.

Powinieneś otrzymać potwierdzenie, że iMessage został wkrótce wyłączony.

Co się stanie, jeśli zmienię numer telefonu i nie mam starego telefonu?

Jeśli zmieniłeś również swój numer telefonu oraz telefon i nie masz dostępu do starego iPhone'a i starego numeru telefonu, zmień hasło Apple ID.

Zmiana hasła Apple ID powoduje usunięcie wszystkich numerów telefonów z iPada, iPoda touch i komputera Mac. Połączenia lub wiadomości dotyczące usuniętych numerów nie będą już pojawiać się na tych urządzeniach.

Alternatywnie możesz zadzwonić pod numer 1-800-MY-APPLE, aby poprosić technika o ręczną dezaktywację iMessage dla Twojego numeru telefonu. Po prostu poproś o pomoc techniczną i przygotuj swój Apple ID i numer telefonu. Będą wymagane.

Najnowsze posty