Jak używać czasu przed ekranem, aby „zablokować” najbardziej wrażliwe aplikacje

Wszystkie urządzenia Apple są wyjątkowo bezpieczne z założenia, ale funkcje szyfrowania i zabezpieczeń na firmowym iPhonie zwykle znajdują się w centrum uwagi.

Co ma sens. iPhone'y to nasi towarzysze - idą tam, gdzie my. Z tego powodu znacznie bardziej prawdopodobne jest ich zgubienie, zajęcie lub kradzież.

Ale prywatność nie musi być tylko zabezpieczeniem przed kradzieżą i utratą. A co, jeśli chcesz uniemożliwić ludziom dostęp do niektórych aplikacji - szczególnie tych, którzy mogą już znać Twoje hasło.

Niestety, nie ma natywnej blokady „kodu” dla aplikacji dostępnych na iOS. Jednak wraz z wprowadzeniem funkcji Czas przed ekranem w iOS 12 istnieje obejście, które pozwoli ci „naśladować” tę brakującą funkcję do pewnego stopnia.

ZWIĄZANE Z:

  • Jak korzystać z czasu przed ekranem z planem dzielenia się rodziną
  • Jak zresetować hasło czasu ekranu

Jak tego użyć

Czas przed ekranem to cyfrowy zestaw narzędzi zapewniający dobre samopoczucie, który pozwala użytkownikom śledzić korzystanie z iPhone'a - a nawet ustawiać ograniczenia dotyczące dostępu do niektórych aplikacji.

W tym momencie możesz się domyślić, że skorzystamy z tej ostatniej funkcji. Zasadniczo, gdy funkcja Czas przed ekranem jest aktywna, można „zablokować” określone aplikacje, do których dostęp będzie wymagał podania kodu Czas przed ekranem.

  • Otwórz Ustawienia na swoim iPhonie.
  • Stuknij w Czas przed ekranem . Może być konieczne dotknięcie opcji Włącz czas przed ekranem, jeśli nie został on skonfigurowany.
  • Upewnij się, że masz hasło Czas przed ekranem. Jeśli nie wybierzesz opcji Użyj kodu czasu przed ekranem.
  • Stuknij ikonę Limity aplikacji . Uwierzytelnij się za pomocą kodu czasu przed ekranem.
  • W menu Limity aplikacji dotknij Dodaj limit .
  • Upewnij się, że wybrana jest opcja Wszystkie aplikacje i kategorie .
  • Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
  • Wybierz limit czasu wynoszący 1 minutę. Upewnij się, że włączona jest opcja Blokuj na końcu limitu .

W tym momencie większość aplikacji zostanie automatycznie „zablokowana” po minucie. Aby je odblokować, musisz wprowadzić hasło Czas przed ekranem.

Może to być denerwujące w przypadku niektórych, powszechnie używanych aplikacji. Mając to na uwadze, oto jak dodać aplikacje do „białej listy” Czas przed ekranem, aby ułatwić do nich dostęp.

  • Otwórz ustawienia
  • Idź do Czas przed ekranem .
  • Stuknij w Zawsze dozwolone .
  • Znajdź aplikacje, które chcesz pozostawić odblokowane - co oznacza, że ​​nie musisz wprowadzać kodu czasu przed ekranem, aby je otworzyć.
  • Dodaj aplikacje do kategorii Zawsze dozwolone  , dotykając zielonej ikony + .

Z technicznego punktu widzenia, jeśli chcesz „zablokować” tylko kilka aplikacji, większość z nich dodasz do kategorii „Zawsze dozwolone”. Wszystkie aplikacje spoza tej kategorii (pod nagłówkiem Wybierz aplikacje:) zostaną zablokowane.

To wszystko, co do tego należy. To nie jest idealne rozwiązanie, ale działa i jest fajną sztuczką.

Jeśli w dowolnym momencie zechcesz go wyłączyć, po prostu przejdź do Limity aplikacji , dotknij określonego limitu (i wprowadź swój kod dostępu) i dotknij Usuń limit .

Kilka zastrzeżeń

Mówiąc o byciu niedoskonałym, jest kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć, zanim użyjesz tej sztuczki Screen Time.

Safari

Jeśli dodasz limit aplikacji za pomocą funkcji Czas przed ekranem, może to spowodować, że Safari będzie prawie bezużyteczne. Dzieje się tak, ponieważ z jakiegoś powodu nie możesz dodać Safari do kategorii „Zawsze dozwolone”.

Możesz otworzyć Safari, gdy limit czasu przed ekranem jest aktywny, ale każda odwiedzana witryna wyświetli powiadomienie o odblokowaniu.

Najlepszym sposobem obejścia tego jest po prostu skorzystanie z przeglądarki innej firmy, takiej jak Google Chrome lub Mozilla Firefox. Ale Twój własny przebieg może się różnić.

Ukryte zdjęcia

Należy pamiętać, że „zablokowanie” aplikacji Zdjęcia za pomocą tej metody nie uniemożliwi innym aplikacjom dostępu do niej.

Innymi słowy, szpieg nie byłby w stanie otworzyć aplikacji Zdjęcia bez Twojego hasła. Ale będą mogli zobaczyć Twoje zdjęcia za pośrednictwem Wiadomości, Facebooka lub dowolnej innej aplikacji, do której możesz przesłać zdjęcia.

Apple nie ma natywnego systemu ochrony multimediów, ale istnieje wiele aplikacji typu „przechowalnia”, które pozwalają chronić tekst, obrazy i filmy za pomocą oddzielnego hasła.

Najnowsze posty