Udostępnianie ekranu za pomocą Wiadomości w systemie OS X Yosemite

Starsze wersje systemu OS X zapewniały możliwość udostępniania ekranu, która została wbudowana w aplikację iChat i współpracowała z kontami AIM i Jabber. Kiedy iChat został zastąpiony przez Wiadomości w OS X Mountain Lion, funkcja była nadal dostępna, ale w Yosemite, Apple jeszcze bardziej ułatwia udostępnianie ekranu komputera innemu użytkownikowi Maca, bezpośrednio z aplikacji Wiadomości.

Zanim zaczniesz udostępniać ekran

Aby udostępnić swój ekran innym użytkownikom komputerów Mac, musisz najpierw sprawdzić kilka rzeczy:

  • Upewnij się, że Ty i druga osoba korzystacie z systemu OS X Yosemite
  • Obaj użytkownicy muszą być zalogowani w  aplikacji Wiadomości. Jednak Wiadomości nie muszą być otwarte, aby otrzymać żądanie
  • Musiałeś już rozpocząć rozmowę z drugą stroną w Wiadomościach, aby zobaczyć ikonę udostępniania ekranu!

Jak korzystać z udostępniania ekranu

Krok 1: otwórz Wiadomości

Aby rozpocząć, osoba, która chce rozpocząć udostępnianie, musi otworzyć Wiadomości ( domyślnie znajduje się w Docku ). Zwróć uwagę, że tak długo, jak druga osoba logowała się wcześniej, nie musi w ogóle otwierać Wiadomości, ponieważ otrzyma powiadomienie na ekranie.

Otwórz Wiadomości, aby rozpocząć.

Krok 2: wybierz, komu chcesz się podzielić

W Wiadomościach wybierz osobę, której chcesz udostępnić ekran, a następnie kliknij  przycisk Szczegóły w prawym górnym rogu.

Krok 3: zaproś kogoś do udostępnienia Twojego ekranu

Kliknij przycisk udostępniania ekranu , jak pokazano poniżej na czerwono.

Istnieją teraz dwie opcje: możesz zaprosić kogoś do udostępnienia twojego ekranu lub możesz poprosić o udostępnienie swojego ekranu.

Wybierz żądaną opcję, aby rozpocząć udostępnianie ekranu w systemie OS X Yosemite.

Krok 4 - zacznij udostępniać

W tym przykładzie mój przyjaciel Drew poprosił o udostępnienie ekranu mojego MacBooka Pro. Mogę wybrać  Akceptuj, aby rozpocząć, lub   menu Odrzuć, które zawiera dwie opcje - Odrzuć lub Zablokuj użytkownika .

Jeśli odrzucisz prośbę, druga osoba zobaczy komunikat z informacją, że jesteś niedostępny. W tym przypadku, ponieważ znam Drew i już umówiłem się na udostępnienie ekranu, po prostu przyjmuję prośbę. Zwróć uwagę, że w mało prawdopodobnym przypadku, gdy nieznana Ci osoba spróbuje udostępnić Twój ekran, możesz ją zablokować za pomocą opcji Zablokuj użytkownika.

Na początku udostępnianie ekranu rozpocznie się w trybie widoku, ale druga osoba może kliknąć i przeciągnąć ekran, aby utworzyć podświetlony okrąg na ekranie komputera.

Gdy ktoś prosi o udostępnienie ekranu, wybierz odpowiednią opcję, jak pokazano.

Krok 5: opcje paska menu

Po nawiązaniu połączenia z komputerem Mac drugiej osoby spójrz na pasek tytułu, a zobaczysz ikonę udostępniania ekranu i jej stan (np. Połączony).

W tym menu możesz wstrzymać lub zakończyć udostępnianie ekranu, a także pozwolić drugiej osobie na sterowanie Twoim ekranem. Czat głosowy jest domyślnie włączony, ale można go również wyłączyć w tym menu.

Odpowiednie opcje są wyświetlane na pasku tytułu komputera Mac podczas połączenia.

Ostatnie słowa

To naprawdę wszystko, co trzeba zrobić, aby udostępniać ekran w systemie OS X Yosemite. Jest niezwykle łatwy i intuicyjny w obsłudze i wydaje się działać dobrze bez zauważalnego opóźnienia. Dla znajomych, którzy oboje mają komputery Mac, jest to naprawdę świetna funkcja, która jest szczególnie przydatna, jeśli chcesz udostępnić prezentację lub pomóc drugiej osobie w czymś na jej komputerze. Dostępne są inne narzędzia (takie jak Skype), ale ponieważ jest już wbudowane w komputer Mac, zapewnia znacznie bardziej płynne działanie.

Mamy nadzieję, że spodoba Ci się nowa funkcja udostępniania ekranu w Yosemite!

Aby dowiedzieć się więcej o wysyłaniu i odbieraniu wiadomości SMS za pomocą Wiadomości na komputerze Mac, zapoznaj się z naszym wcześniejszym artykułem lub korzystając z wiersza poleceń tutaj.

Najnowsze posty