Konto użytkownika Mac zniknęło? Oto jak go odzyskać

Jeśli Twoje konto użytkownika Mac zniknęło, prawdopodobnie przeklinasz maszynę, obawiając się o swoje dane. Nie martw się, mamy rozwiązanie oszczędzające dane, którego potrzebujesz.

Niektórzy użytkownicy powrócili do swoich komputerów Mac po zasłużonej przerwie na ekranie tylko po to, aby odkryć, że ich konto użytkownika zniknęło. Może to być jedno lub kilka kont, które przestały działać, ale konkluzja jest taka sama: użytkownik nie może zalogować się, aby uzyskać dostęp do swoich danych.

Przywracanie konta użytkownika Mac

Jeśli Twoje konto użytkownika Mac zniknęło, mamy dwa rozwiązania.

Pierwszym jest przywrócenie komputera Mac do ustawień fabrycznych. Jednak ta opcja jest potencjalnie czasochłonna i spowoduje usunięcie wszystkich danych z komputera Mac, więc powinieneś to zrobić tylko wtedy, gdy masz kopię zapasową Time Machine do odzyskania.

Drugim rozwiązaniem jest wykonanie poniższych czynności i miejmy nadzieję odzyskanie dostępu do konta bez utraty jakichkolwiek danych. Będziesz musiał wpisać trzy polecenia komputera, ale wykonując uważnie kroki, nie powinieneś mieć żadnych problemów.

1. Wyłącz komputer Mac i poczekaj

Aby to rozwiązanie działało poprawnie, musisz wyłączyć komputer Mac i odczekać pięć minut. Jestem poważny. Poczekaj, aż komputer Mac całkowicie się wyłączy (ekran zostanie całkowicie wyłączonyczarny) i ustawić minutnik na pięć minut. Dopiero po upływie tego czasu możesz kontynuować.

2. Uruchom komputer Mac w powłoce systemu Unix w trybie pojedynczego użytkownika lub w trybie szczegółowym (nie dotyczy komputerów Mac z układem T2)

Po upływie pięciu minut musisz nacisnąć przycisk zasilania, a następnie przytrzymać następujące dwa klawisze:

Command + V dla systemu macOS Mojave i nowszych

Command + S dla systemu macOS High Sierra i starszych

(Jeśli używasz hasła oprogramowania sprzętowego, musisz wyłączyć hasło, zanim będzie można uruchomić w trybie szczegółowym)

Jeśli na ekranie miga mały biały prostokąt, zwolnij klawisze. I NIE PANIKUJ .

Powinieneś zobaczyć dużo mylącego białego kodu na czarnym tle. To jest powłoka uniksowa twojego Maca i jest to całkowicie normalne.

Twoja powłoka Unix powinna wyglądać mniej więcej tak. Zdjęcie: Hokoonho, YouTube

3. Wpisz pierwsze polecenie kluczowe

Dolna linia kodu Unix powinna brzmieć podobnie do:  

localhost: / root # pci pause: SDXC

Musisz nacisnąć klawisz Enter , tworząc nową linię, która będzie zawierać tylko:

localhost: / root #

Teraz wpisz następujące kluczowe polecenie - uważając, aby zachować wszystkie spacje - w tym nowym wierszu:

/ sbin / mount -uw /

Ponownie naciśnij klawisz Enter, a na ekranie pojawią się liczne linie kodu. To polecenie powinno zamontować system plików dysku twardego komputera Mac.

Zobaczysz wiele wierszy kodu, takich jak ten. Zdjęcie: Hokoonho, YouTube

4. Wpisz drugie polecenie kluczowe

Ostatnia linia powinna się różnić od wszystkich powyżej. W ten sposób możesz powiedzieć, że twój komputer jest gotowy na następne polecenie.

Ponownie naciśnij klawisz Enter, aby utworzyć nowy wiersz, który powinien brzmieć:

localhost: / root #

Teraz w tym wierszu wpisz drugie polecenie klawiszowe w następujący sposób, upewniając się, że spacje i wielkie litery są dokładnie takie same:

rm /var/db/.AppleSetupDone

Naciśnij Enter . Właśnie usunąłeś plik konfiguracyjny na komputerze Mac, który pozwoli ci przejść przez początkową konfigurację, aby ponownie utworzyć nowego użytkownika, bez poświęcania danych na komputerze.

5. Wpisz trzecie polecenie klawiszowe

Po naciśnięciu enter, że ostatnim razem powinieneś znaleźć kolejną nową linię, która brzmi:  

localhost: / root #

Nie wpisuj ostatniego kluczowego polecenia, które uruchomi ponownie komputer Mac, i wpisz enter:

restart

To było prostsze, co?

6. Przejdź przez konfigurację

Po wprowadzeniu tego ostatniego kluczowego polecenia komputer Mac uruchomi się ponownie i pojawi się na początkowym ekranie konfiguracji, jakby był zupełnie nowy. Nie martw się, nie powinieneś tracić żadnych danych, po prostu oszukaliśmy Twojego Maca, myśląc, że nigdy nie wykonałeś tej konfiguracji.

Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby wybrać język, region, ustawienia Wi-Fi itp.

Jednak nie przesyłać żadnych danych z kopii zapasowej lub podłączyć do Apple ID. Zajmie to dużo czasu i naprawdę nie musisz.

Gdy zostaniesz o to poproszony, utwórz nowe konto użytkownika i hasło administratora. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, usuniesz to konto - istnieje jednak szansa, że ​​zamiast tego będziesz musiał skopiować wszystkie stare dane i korzystać z nowego konta w przyszłości. Więc nazwij to odpowiednio.

7. Odblokuj swoje stare konto poprzez Użytkownicy i grupy

Po utworzeniu i zalogowaniu się nowego konta otwórz aplikację Preferencje systemowe ze stacji dokującej lub z ikony Apple na pasku menu.  

Kliknij Użytkownicy i grupy i podziwiaj swoje stare konta użytkowników na pasku bocznym. Aby uzyskać dostęp do tych kont, musisz najpierw kliknąć przycisk Kłódka i wprowadzić nowe hasło administratora.

Po odblokowaniu kłódki wybierz swoje stare konto na pasku bocznym i kliknij przycisk Resetuj hasło , który się pojawi. Utwórz nowe, łatwe do zapamiętania hasło do swojego starego konta.

Zresetuj hasło do swoich starych kont.

8. Zaloguj się na swoje stare konto (jeśli możesz)

Miejmy nadzieję, że po utworzeniu nowego hasła dla starego konta możesz je zobaczyć i zalogować się ponownie z ekranu logowania. Aby to przetestować, kliknij ikonę Apple na pasku menu i wyloguj się. Następnie kliknij swoje stare konto użytkownika na stronie logowania i wprowadź nowo utworzone hasło.

Gotowe! Wrócisz na swoje stare konto ze wszystkimi swoimi starymi danymi. Możesz wrócić do użytkowników i grup, aby usunąć konto administratora, które utworzyliśmy w tym przewodniku.

9. Jeśli nadal brakuje Twojego konta, otwórz aplikację Finder

Niestety dla niektórych z was ten ostatni krok nie zadziała. Jeśli Twojego starego konta nadal nie ma na stronie logowania na komputerze Mac, nadal możemy odzyskać Twoje dane, kopiując je na nowe konto administratora.

Aby to zrobić, zacznij od ponownego zalogowania się na nowe konto administratora, a następnie otwórz Finder .

Musimy uzyskać dostęp do dysku twardego komputera Mac, a abyśmy mogli to zrobić, musisz otworzyć Preferencje Findera z paska menu. Pod nagłówkiem Ogólne zaznacz pole, aby wyświetlić dysk twardy na pulpicie.

Zaznacz to pole w preferencjach Findera

10. Skopiuj swoje dane na nowe konto

Kliknij dwukrotnie ikonę dysku twardego, która pojawiła się na pulpicie, aby otworzyć nowe okno Findera.

Przejdź do folderu Użytkownicy, a następnie przejdź do starego konta użytkownika.

Oto wszystkie twoje stare dane, jeśli w folderach nie ma czerwonych bloków, możesz do nich wejść i skopiować wszystkie dane, które chcesz odzyskać. W przeciwnym razie kliknij z naciśniętym klawiszem Control dowolny folder z ikoną czerwonego bloku i kliknij opcję Duplikuj .

Wprowadź nowe hasło administratora i kliknij Kontynuuj. Pojawi się zduplikowana wersja tego folderu i wszystkie zawarte w nim dane, do których możesz uzyskać dostęp i przenieść je na swoje nowe konto.  

Zrób to dla wszystkich danych, które chcesz odzyskać, a gdy masz pewność, że masz wszystko, możesz usunąć swoje stare konto użytkownika w Preferencjach użytkowników i grup, aby zwolnić miejsce na dysku twardym.

Użyj nowego konta administratora, aby zduplikować zablokowane foldery na starym koncie

Mam nadzieję, że po tym wszystkim wrócisz na swoje konto z bezpiecznymi danymi. Jeśli te wskazówki nie pomogły, być może jedyną pozostałą opcją jest przywrócenie ustawień fabrycznych i odzyskanie danych z kopii zapasowej. Daj nam znać w komentarzach, jak ten przewodnik działał dla Ciebie!

Najnowsze posty